Bijbaan: postbezorger

Wanneer je als postbezorger aan de slag wilt gaan werk je buiten, je hebt alle vrijheid en je werkt in een wijk vlakbij huis. Een bijbaan als postbezorger is erg leuk om te doen en het betaald goed.

Positieve punten van deze baan

- Flexibele werktijden

- Zelfstandig werken

- Verdien makkelijk bij in slechts een paar uurtjes

- Geniet gewoon van je weekend

- Je kunt dingen tussendoor doen, bijvoorbeeld de kinderen ophalen of de hond uitlaten

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Je moet werken in weer en wind

- Fysiek is het zwaar werk

 

Welke opleiding heb je nodig?

Er is geen specifieke opleiding vereist om als postbezorger aan de slag te gaan.

 

Wat ga je doen?

Eerst haal je de post op bij de vestiging en hierna ga je op pad om de post te bezorgen. Het is afhankelijk van je bezorgroute hoe lang je bezig bent, maar dit is ongeveer 2 tot 4 uur per dag. Als postbezorger heb je flexibele werktijden. Wel dien je de maximale bezorgtijd in de gaten te houden, de post moet namelijk voor 17.00u bezorgd zijn. Er zijn bepaalde gebieden waar je tot 18.00u de tijd hebt. Je mag zelf bepalen wanneer je je postroute gaat lopen. Deze bijbaan is dan ook ideaal wanneer je tussendoor nog andere activiteiten hebt zoals het uit school halen van de kinderen, boodschappen doen of hond uitlaten. Het belangrijkste is dat de post op tijd op de deurmat ligt.

 

Waar moet je op letten?

Omdat je buiten aan het werk bent krijg je te maken met verschillende weertypes. De ene keer schijnt lekker het zonnetje, maar een andere keer regent of sneeuwt het. Je moet het dus niet erg vinden om buiten te werken. Het kan ook weleens voorkomen dat er extra veel post is en dat je dan wat drukker hebt. Drukke dagen zijn minder geschikt om tussendoor nog andere dingen te doen. Belangrijk is dat je kwaliteit levert en goed zelfstandig en nauwkeurig kunt werken.

 

Waar bezorg je de post?

Als parttime postbezorger bezorg je de post vrijwel altijd in het dorp, de stad of buurt waar je woonachtig bent. Indien je graag ergens anders wilt werken is dit ook mogelijk, dit kun je aangeven wanneer je gaat solliciteren voor de bijbaan postbezorger.

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Wanneer je 23 jaar of ouder bent verdien je € 9,09 bruto per uur. Indien je jonger bent verdien je ook een vast salaris. Dit ligt boven het minimum jeugdloon. Ben je bijvoorbeeld 16 jaar? Dan verdien je € 5,14 per uur. Er zijn postbezorgingsbedrijven die geen uurloon betalen, maar betalen per handeling. In dat geval zullen je verdiensten variëren. Hierbij geldt hoe meer post je bezorgt, des te hoger de vergoeding is.

 

Voordelen die meestal bij de baan als postbezorger horen

Salaris

Een baan als postbezorger wordt redelijk betaald. Zelfs als je onder de 23 jaar bent ontvang je meer dan het minimum jeugdloon.

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Onderhoudskosten

Indien je reparatie- en onderhoudskosten hebt aan je fiets dan worden deze vergoed.

Kleding / Materiaal

Kleding en fietstassen of andere benodigd materiaal dat je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren wordt vergoed door de werkgever.

Korting op verzekeringen

Indien je dat wilt kun je gebruik maken van korting op verzekeringen. Dit wordt ook wel collectiviteitskorting genoemd.

De bijbaan postbezorger is iets voor jou wanneer:

- Je wilt graag zelfstandig werken

- Je wilt niet standaard van 9 tot 5 werken

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je bent 15 jaar of ouder

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets.