Allround metselaar

}Wanneer je aan de slag gaat als allround metselaar ga je werken in een bouwbedrijf, aannemersbedrijf of metselbedrijf. Als je gaat werken in de nieuwbouw wordt het beroep ook wel metselaar nieuwbouw genoemd. Je kunt aan de slag als 'metselaar aan- en verbouw' of als 'metselaar herstel en restauratie'. Voor beide richtingen zijn specifieke uitstroomrichtingen. Naast dat je handig moet zijn, is het hebben van bouwkundig inzicht gewenst.

Het werk als allround metselaar

Tijdens het werk als metselaar ben je vooral bezig met je handen en werk je veelal buiten. Vanuit je opleiding heb je geleerd hoe je de nieuwste technieken van metselen en lijmen in de praktijk dient te brengen. Als allround metselaar word je soms ook gevraagd een groep metselaars op de bouwplaats aan te sturen. Het is belangrijk dat je oog hebt voor veiligheid en dat je verantwoordelijk kunt omgaan met procedures en instructies. Je zult voornamelijk in teamverband werken en als team verantwoordelijkheid dragen. Je werkt voornamelijk in kleine ploegen en je bent verantwoordelijk voor je eigen werk. Je verricht bijvoorbeeld onderhoud of nieuwbouwwerkzaamheden. Het is ook mogelijk om aan de slag te gaan bij een herstel- of restauratie bedrijf. Indien je niet in loondienst wilt werken dan is het mogelijk om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld als ZZP'er. De baan als allround metselaar is iets voor je als je graag: - buiten werkt - iets tastbaars maakt - iets graag repareert - als je een doener bent - je graag zelfstandig werkt - je het werk van je collega's kunt organiseren - volgens plan kan werken - je bouwtekeningen kunt lezen - je fysiek sterk bent - je praktisch bent ingesteld - je oog hebt voor detail.

Specialisaties:

- Allround Metselaar Aan- en Verbouw - Allround Metselaar Nieuwbouw - Allround Metselaar Herstel en Restauratie

Welke opleiding heb je nodig?

De opleidingsnaam is "Metselaar 3 met een uitstroomrichting in aan- en verbouw of herstel en restauratie" en is een MBO niveau 3 opleiding. Het is een MBO opleiding en daarom gelden er toelatingseisen. Je kunt bijvoorbeeld eerst de opleiding als metselaar 2 volgen. De opleiding kan gevolgd worden als BBL (4 dagen werken en 1 dag school) of BOL (4 dagen school en 1 dag werken). De BBL opleiding duurt gemiddeld 2 jaar, de BOL opleiding 1 jaar. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte (op school) en praktijkgedeelte. Wil je direct instromen in het MBO onderwijs dien je meestal als vooropleiding te hebben een LBO/VMBO diploma. Of enkele jaren HAVO of VWO gevolgd te hebben.

Kansen op de arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar allround metselaars en het werkperspectief is zeer gunstig. Wanneer je klaar bent met je opleiding kun je vrijwel meteen aan de slag als metselaar. De markt trekt vooral bij kleine bouwondernemingen weer aan na de crisis.

Brutoloon Metselaar

Het brutoloon van een allround metselaar is sterk afhankelijk van een aantal jaren ervaring. Het beginsalaris is rond de 1.500  en 2.200 euro bruto per maand en dat kan oplopen naar mate je meer werkervaring hebt of opleidingen hebt gevolgd. Het loon van een metselaar wordt vastgesteld conform de CAO Bouwnijverheid. Mocht je als allround metselaar niet aan de slag willen in loondienst dan kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer. In dat geval dien je zelf te zorgen voor een inkomen en regelingen zoals pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering en een VAR-verklaring.