Allround timmerman

Wanneer je aan de slag gaat als allround timmerman ga je houten onderdelen maken, repareren en monteren in de sector burger- en utiliteitsbouw. Je kunt aan de slag bij kleine, middelgrote en grote bouwbedrijven en kunt worden ingezet voor uiteenlopende klussen. Voorbeelden van klussen zijn het maken van raamkozijnen, daken en plafondconstructies. Naast dat je handig moet zijn, is het hebben van bouwkundig inzicht wel zo makkelijk.

Het werk als allround timmerman

Tijdens het werk als timmerman ben je vooral bezig met je handen en moet je overweg kunnen met bouwkundige tekenprogramma's op de computer. Het is belangrijk dat je oog hebt voor veiligheid en dat je verantwoordelijk kunt omgaan met procedures en instructies. Je zult voornamelijk in teamverband werken en als team verantwoordelijkheid dragen. Je werkt voornamelijk in kleine ploegen en je bent verantwoordelijk voor je eigen werk. Je verricht bijvoorbeeld onderhoud of nieuwbouwwerkzaamheden zoals werk aan houten vloeren, dakconstructies en kozijnen. Het is ook mogelijk om aan de slag te gaan in een meubelmakerij waar maatproducten worden gemaakt of in de Nederlandse jachtbouw. Indien je niet in loondienst wilt werken dan is het mogelijk om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld als ZZP'er. Voorbeelden van veelvoorkomende werkzaamheden van een allround timmerman: - Voorbereidingswerkzaamheden - Maatvoeringswerkzaamheden - Betonbekistingen stellen en monteren - Complexe stelwerkzaamheden - Maken van dakelementen, draagconstructies voor daken en dakafwerking aanbrengen - Maken van scheidingswanden en plafonds - Renovatiewerkzaamheden - Deuren en ramen afhangen - Machinale timmerwerkzaamheden in de werkplaats - Dagelijkse werkzaamheden organiseren van collega's

Specialisaties:

- Allround Timmerman Bouw- en werkplaats - Allround Timmerman Nieuwbouw - Allround Timmerman Restauratie

Welke opleiding heb je nodig?

De opleidingsnaam is "Timmerman / Allround timmerman bouw- en werkplaats" en is een MBO niveau 3 opleiding. De opleiding kan gevolgd worden als BBL (4 dagen werken en 1 dag school) of BOL (4 dagen school en 1 dag werken). De BBL opleiding duurt gemiddeld 2 jaar, de BOL opleiding 1 jaar. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte (op school) en praktijkgedeelte. Tijdens het theoretische gedeelte komen vakken zoals wiskunde, natuurkunde, mechanica, Nederlands, Engels en loopbaan & burgerschaap aan bod. Onderdelen van de opleiding worden afgesloten met een tentamen.

Kansen op de arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar allround timmermannen en het werkperspectief is zeer gunstig. Wanneer je klaar bent met je opleiding kun je vrijwel meteen aan de slag als timmerman.

Brutoloon

Het brutoloon van een allround timmerman is sterk afhankelijk van een aantal jaren ervaring. Het beginsalaris is rond de 1900 euro bruto per maand en dat kan oplopen tot maximaal 2600-2700 euro bruto per maand. Mocht je als allround timmerman niet aan de slag willen in loondienst dan kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer. In dat geval dien je zelf te zorgen voor een inkomen en regelingen zoals pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering.