Betontimmerman (m/v)

Een betontimmerman (ook wel bekister) is een gewone timmerman die zich heeft gespecialiseerd in het maken van houten of metalen bekistingen. Deze bekistingen dienen voor het op de juiste plaats aanbrengen van beton. Met de bekistingen geeft de betontimmerman de juiste vorm aan constructies zoals funderingen, vloeren, wanden, kolommen en lateien. De betontimmerman werkt nauw samen met de IJzervlechter (m/v).

Voordelen van het beroep als betontimmerman

- Meestal buiten werken

- Bezig zijn met je handen

- Redelijk salaris

 

Nadelen van het beroep als betontimmerman

- Ook werken bij slecht weer

- Over het algemeen geen 9 tot 5 baan

Het werk als betontimmerman of bekister

Als betontimmerman of bekister word je vaak betrokken bij het beginstadium van de bouw. Samen met je collega's ga je aan de hand van bestek- en werktekeningen aan de slag. Je maakt houten of metalen bekistingen die gaan dienen als pasvorm voor de betonconstructies. De bekistingen maak je in de werkplaats of op locatie. Ook zul je werken met systeembekistingen. Een belangrijke eigenschap van de bekisting moet zijn dat deze vormvast is. Je werkt nauw samen met de IJzervlechter (m/v) die de bekisting voorziet van betonstaal. Daarnaast werk je uiteraard samen met de projectleider of de aannemer van het bouwproject. Als betontimmerman is het belangrijk dat je heel nauwkeurig kunt werken en goed van tekening kunt lezen. Je moet goed overweg kunnen met elektronische meetapparatuur en laserapparatuur. De kwaliteit van jouw werk vormt namelijk de basis voor de rest van het gebouw. 

Het kan voorkomen dat je onder tijdsdruk moet werken. Als de volgende dag het beton gegoten moet worden zul je moeten doorwerken totdat de bekisting klaar is. Indien je niet in loondienst wilt werken dan is het mogelijk om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er). Je bent dan een zelfstandig betontimmerman in de vorm van een eigen onderneming. Wanneer je wilt werken als ZZP'er komen er verschillende verplichtingen bij die je niet in loondienst ervaart. Zo zul je een gedegen boekhouding moeten voeren en periodiek je aangiften bij de Belastingdienst moeten doen. Zie hiervoor de website van de Belastingdienst. 

Een werkgever zal van zijn betontimmermannen verwachten dat zij geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Het komt regelmatig voor dat je door moet werken omdat de bekisting klaar moet zijn voor de volgende dag.  

 

Welke opleiding heb je nodig?

De opleiding tot betontimmerman kun je volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De officiële naam van de functie is betontimmerman primair. De BBL opleiding duurt gemiddeld 2 tot 3 jaar. Je dient dan al wel een werkplek te hebben en je gaat daarnaast nog één dag per week naar school. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte (op school) en praktijkgedeelte en wordt op niveau 2 gegeven. Het vak betontimmerman primair behoort tot de beroepen van laag geschoolde arbeid. Jonge mensen die nu van een opleiding komen zijn uitgerust met de benodigde kennis die nodig is om het vak goed uit te voeren. Echter zijn er in de beroepsgroep veel werknemers die weinig opleiding hebben genoten en hun kennis hebben opgedaan tijdens hun werk en hierdoor vooral veel werkervaring hebben. 

Er gelden geen toelatingseisen om de opleiding betontimmerman primair te volgen.

 

Doorleren

Wil je doorleren nadat je niveau 2 hebt bereikt en een werkplek hebt gevonden als betontimmerman primair, dan kun je kiezen voor betontimmerman voortgezet. De opleiding is op niveau 3. Je bent dan meestal al in dienst op basis van een werk-/leerplek bij een erkend opleidingsbedrijf. Hierna kun je zelfs kiezen voor een opleiding op niveau 4. De functie die je dan kunt bekleden is: 

Werkvoorbereider bouw (m/v)

Uitvoerder bouw

Calculator

 

Kansen op de arbeidsmarkt

Door de aantrekkende huizenmarkt en economie is er steeds meer vraag naar betontimmermannen en het werkperspectief is gunstig. Wanneer je klaar bent met je opleiding kun je vrijwel meteen aan de slag. Je vindt werkgevers vooral in de bedrijfstak bouw en infra. 

Brutoloon

Het brutoloon van een betontimmerman is afhankelijk van je leeftijd. Ben je nog geen 22 jaar dan verdien je minder maar in ieder geval al meer dan het wettelijk minimumloon. Het beginsalaris ligt rond de €12,71 bruto per uur. Dit is op basis van de salarisschalen die gelden in 2015. Mocht je als betontimmerman niet aan de slag willen in loondienst dan kun je aan de slag als zelfstandig ondernemer. In dat geval dien je zelf te zorgen voor regelingen zoals pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De baan betontimmerman primair is iets voor jou wanneer:

- Je bereid bent om hard te werken

- Wanneer je zwaar werk niet schuwt

- Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit

- Je in teamverband wilt werken

- Je voornamelijk buiten wilt werken

- Je met je handen wilt werken

- Je bestek- en werktekeningen kunt lezen

- Je goed overzicht hebt op de bouwplaats

 

Vervoer

Je werkgever kan je vragen of je in het bezit bent van een rijbewijs en vervoer. Bij betontimmermannen is het meestal zo dat je met eigen vervoer naar de bouwplaats moet komen. Een rijbewijs B en een eigen auto is daarom handig.