Baan: Caissière

caissière

Wanneer je als caissière aan de slag wilt gaan werk je vaak in de detailhandel. Je werkt dan achter de kassa in bijvoorbeeld een supermarkt of een winkel. Je kunt dit werk zowel parttime als fulltime doen. Caissières worden gevraagd in alle leeftijden en zowel man als vrouw. De functienaam Kassier voor een man wordt vaak gebruikt voor een andere financiële functie. Je spreekt daarom meestal van kassamedewerker. Een bijbaan als caissière naast je studie kan erg leuk zijn om te doen en het betaalt gezien je leeftijd redelijk goed.

Positieve punten van deze baan

- Parttime werken

- Meestal te combineren met school

- Verdien makkelijk bij in slechts een paar uurtjes

- Gezelligheid omdat je vaak met leeftijdsgenoten werkt

- Klantencontact

- Doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld bedrijfsleider of winkelmanager

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Er wordt van je gevraagd om flink door te werken

- Het kan eentonig worden

- Je werkt ook op koopavonden of zondagen

 

Welke opleiding heb je nodig?

Er is geen specifieke opleiding vereist om als caissière aan de slag te gaan. De meeste caissières hebben een VMBO of Havo opleiding. Als je als student naast je studie werkt als caissière ligt het opleidingsniveau hoger. Maar dit is dan meestal niet specifiek gericht op je functie als caissière.

 

Wat ga je doen?

De functie van kassamedewerker bestaat eruit dat je klanten helpt door hun producten af te rekenen en zo nodig ook in te pakken. Ook kan het voorkomen dat je klanten van advies moet voorzien over de producten die zij willen kopen. Dit kan zowel achter de kassa gebeuren maar ook in de winkel. Tegenwoordig scan je de meeste artikelen aan de kassa. Maar ook alleen nog controlewerkzaamheden of toezicht uitoefenen kan tot je functie behoren. In veel supermarkten kunnen klanten al zelf scannen en afrekenen. Deze (bij-) baan is dan ook ideaal wanneer je tussendoor nog andere activiteiten hebt zoals school. De minimum leeftijd van een kassamedewerker is 16 jaar.

 

Waar moet je op letten?

Omdat je in een winkel werkt krijg je te maken met klanten. Je moet ervoor zorgen dat zij met een prettig gevoel kunnen winkelen, bestellen en kopen. Ook krijg je regelmatig vragen van klanten waar zij een artikel kunnen vinden. Je moet ze dan helpen en netjes te woord staan. Het is van belang dat je goed kunt hoofd rekenen. Niet zo zeer dat je dagelijks artikelen uit je hoofd moet kunnen op tellen maar er kunnen problemen zijn met de kassa. Ook wordt er van je verwacht dat je globaal kunt controleren of de prijs die je hebt aangeslagen ook redelijk passend is bij de producten.  Belangrijk is dat je kwaliteit levert en goed zelfstandig en nauwkeurig kunt werken. Van belang is ook dat je oog hebt voor winkeldiefstal. Veel winkels kampen met dit probleem. Je moet hierop adequate kunnen reageren en mondig genoeg zijn hier actie op te ondernemen.

 

Waar werk je als caissière?

Als (parttime) caissière kun je werken in veel detailhandel winkels. Zo kun je werken in een grootwinkelbedrijf, supermarktketen of een kleine, gezellige bloemist op de hoek van de straat. Voor caissières zijn er mogelijkheden genoeg. 

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Wanneer je 23 jaar of ouder bent verdien je € 9,63 bruto per uur. Indien je jonger bent verdien je minder per uur. Dit ligt meestal wel boven het minimum jeugdloon. Ben je bijvoorbeeld 17 jaar? Dan verdien je € 6,32 per uur. Je wordt betaald conform de nieuwe Supermarkt (Levensmiddelen) CAO waarover overeenstemming is bereikt tussen werkgevers en vakbonden op 28 december 2015. In de CAO is opgenomen dat werknemers er 5% loon bij krijgen vanaf maart 2013 en dat de avondtoeslagen worden geschrapt. De toeslag voor werken op zondag blijft wel van kracht.

Voordelen die meestal bij de baan als caissière horen

Salaris

Een baan als caissière wordt redelijk goed betaald voor de werkzaamheden die je verricht, gezien je leeftijd en je verantwoordelijkheden. Zelfs als je onder de 23 jaar bent ontvang je meer dan het minimum jeugdloon. Een caissière van 15 jaar gaat naar huis met een dagloon van ongeveer 20 euro.

Vakantiegeld

Hoe het vakantiegeld wordt uitbetaald verschilt nogal. Meestal wordt tijdens je vakantie je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je in de maand mei uitbetaald. Bij jongere werknemers (veelal in supermarkten) wordt het vakantiegeld bij je uurloon opgeteld en wekelijks of maandelijks uitbetaald.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald indien je bent opgeroepen of vaste werktijden bent overeengekomen in je contract.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding en schoenen of andere benodigd materiaal dat je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren wordt van je verwacht dat deze er netjes uitzien. De werkgever voorziet zijn personeel vaak van werkkleding met een logo. 

Korting op producten

Indien je dat wilt kun je gebruik maken van korting op producten uit de winkel. Dit wordt ook wel collectiviteitskorting genoemd.

De (bij-) baan caissière is iets voor jou wanneer:

- Je wilt graag fulltime werken

- Je wilt graag parttime werken

- Je bent bereid ook op koopavonden en soms zondagen te werken

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je kunt goed rekenen en met geld omgaan

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je bent 15 jaar of ouder

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets.