Dierentrimmer (m/v)

Werken als gediplomeerd dierentrimmer (M/V) is leuk en afwisselend werk. Uiteraard ga je graag met dieren om. In de dagelijkse praktijk zijn dit veelal kleine en grotere gezelschapsdieren. Over het algemeen werk je met jonge, oude, kleine, grote, rashonden of kruisingen. Maar ook komt het voor dat je werkt met konijnen, cavia’s of katten. Je verricht je werkzaamheden meestal in een trimsalon.

Positieve punten van deze baan

- Werken met dieren

- Binnen werken

- Zowel parttime als fulltime mogelijkheden

- Redelijk goede verdiensten

- Meestal een 9 tot 5 baan.

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Fysiek kan het zwaar werk zijn

- Het is soms vies werk

- Soms in het weekend werken of 's-avonds

- Je kunt een keer gebeten worden door een dier

Welke opleiding heb je nodig?

De opleiding tot Dierentrimmer kun je volgen via de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). De opleiding wordt gegeven op niveau 3. Gedurende de opleiding combineer je theorie en praktijk. De praktijkervaring doe je op tijdens je opleiding op school in een vormgegeven trimsalon maar ook door praktijk- en stage opdrachten in private trimsalons. De vooropleidingseisen zijn een VMBO opleiding of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo. Je kunt daarna nog een Hbo-opleiding gaan volgen.

 

Wat ga je doen?

Tijdens je stage en praktijkdagen werk je samen met een gediplomeerd trimmer. Je maakt bijvoorbeeld zelfstandig beoordelingen van de probleemvacht. Je bereidt dieren voor op het trimmen. Mogelijks dat je dieren vooraf wast of kamt. Ook help je de klanten als deze eenvoudige vragen hebben. In het vak Rassenkennis heb je de theorie behandeld over de verschillende rassen die dagelijks in de trimsalon langskomen. Deze kennis is essentieel in je dagelijks werk. Wanneer je bent afgestudeerd ga je als gediplomeerd trimmer aan de slag in een trimsalon. Je helpt klanten met vragen over het vacht van hun huisdier en met vragen over hoe zij het huisdier moeten behandelen. Je bestelt producten en materialen die je nodig hebt voor je werk en rekent af met klanten na de behandeling. Ook kan het voorkomen dat je simpele administratieve handelingen moet verrichten. Je beheert de agenda en plant afspraken. Het kan ook zijn dat je jezelf als zelfstandige wilt vestigen. Je maakt dan eerst een uitgebreid bedrijfsplan . Dit heb je ook geleerd tijdens je opleiding. 

 

Waar moet je op letten?

Als dierentrimmer is het handig als je een rustig karakter hebt. Dieren voelen snel stress aan en gaan zich daar na gedragen. Ook is het belangrijk dat je fysiek sterk bent omdat je ook te maken krijgt met grote honden die stevig kunnen tegenstribbelen. Belangrijk is dat je een natuurlijk overwicht hebt en goed bent in de omgang met dieren. 

 

Waar werk je als dierentrimmer?

Als dierentrimmer werk je meestal in een trimsalon of dierenwinkel met een aparte trimafdeling. Ook kun je als zelfstandig dierentrimmer gaan werken. Je kunt dan ZZP'er worden en je laten inhuren door trimsalons, maar je kunt ook een eigen trimsalon openen. In beide gevallen dat je als zelfstandige aan de slag gaat komen er andere belangrijke zaken kijken bij je werk. Je moet dan ook een administratie voeren, aangiften doen en wetgeving naleven. Op de site van de Belastingdienst kun je hierover meer informatie vinden.

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Er is geen cao voor een dierentrimmer. Het loon kan dus per salon sterk variëren. Werk je als zelfstandig dierentrimmer bepaal je je eigen uurloon. Echter kun je dit niet te hoog vaststellen omdat je klanten dan snel zullen kiezen voor een andere salon. Je kunt rekenen op een salaris van ongeveer 1.600 euro per maand. Wanneer je een eigen salon hebt loopt dit op tot zo’n 2.500 euro per maand. 

Voordelen die meestal bij de baan als dierentrimmer horen

Salaris

Een baan als dierenverzorger wordt redelijk goed betaald. Als zelfstandige verdien je vaak meer dan in loondienst.

Vakantiegeld

Wanneer je een vaste arbeidsovereenkomst hebt wordt je tijdens je vakantie doorbetaald. Wanneer je als zelfstandige werkt wordt je meestal per behandeling betaald.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald wanneer je een vaste arbeidsovereenkomst hebt.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Cursussen of trainingen

Soms stelt je werkgever je in de gelegenheid aanvullende cursussen of trainingen te volgen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding wordt meestal gezorgd door je werkgever. 

 

De (bij-)baan dierenverzorger is iets voor jou wanneer:

- Je van dieren houdt

- Je een rustig karakter hebt

- Je fysiek sterk bent

- Je wilt graag zelfstandig werken

- Je voldoende rassenkennis hebt

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je hebt een Mbo-opleiding dierentrimmer

- Je een hoge mate van verantwoordelijkheid wilt dragen voor dieren.

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets of een auto.