Dierenartsassistent paraveterinair (m/v)

Werken als dierenartsassistent paraveterinair is een uitdagend, boeiend en verantwoordelijk beroep. Je bent het visitekaartje van de dierenkliniek en eerste aanspreekpunt voor klanten. Maar ook meteen de rechterhand van de dierenarts. Naast je uitgebreide kennis van gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren beschik je over een klantgerichte houding en ondernemend vermogen. Uiteraard ga je graag met dieren om. In de dagelijkse praktijk zijn dit veelal kleine en grotere gezelschapsdieren maar het is ook mogelijk dat je komt te werken in een gemengde praktijk. 

Positieve punten van deze baan

- Werken met dieren

- Afwisselend binnen en buiten werken

- Zowel parttime als fulltime mogelijkheden

- Goede verdiensten

- Omgang met klanten

- Meestal is er ruimte om aanvullende trainingen of opleidingen te volgen

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Fysiek kan het zwaar werk zijn

- Het is soms vies werk

- Soms in het weekend werken of 's-avonds

- Je kunt gebeten worden door een dier of gewond raken

- Je kunt in incidentele gevallen besmet worden door een ziek dier

 

Welke opleiding heb je nodig?

De opleiding tot dierenartsassistent paraveterinair kun je volgen via de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). De opleiding wordt gegeven op niveau 4. Gedurende de opleiding combineer je theorie en praktijk. Er zijn diverse opleidingsinstituten die deze opleiding verzorgen. Dit gaat van een ROC tot aan een LOI thuisstudie. De praktijkervaring doe je op tijdens praktijk- en stage opdrachten in dierenklinieken en dierenasiels. Je leert tijdens je opleiding bijvoorbeeld nagels knippen van dieren, wonden reinigen en verbinden en verwijderen van hechtingen. Maar ook op het administratieve vak wordt je getraind. Naast het beheren van een receptie en het beheren van de agenda moet je ook rapporten kunnen schrijven en kunnen verkopen. Dit gaat dan meestal om verkoop vanuit de receptie van medicijnen, hulpmiddelen en medische dierenbenodigdheden. Daarnaast moet je eerste hulp bij dieren kunnen toepassen en haal je je diploma EHBO voor dieren. Ook wordt je getraind in laboratoriumwerkzaamheden en radiologie. De vooropleidingseisen zijn een VMBO opleiding (gemengde of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo. Ook volstaat een MBO-diploma niveau 3 in de richting dierenzorg. Je kunt daarna nog een HBO-opleiding gaan volgen en zelfs doorleren tot volwaardig dierenarts.

 

Wat ga je doen?

Tijdens je stage en praktijkdagen werk je samen met de dierenarts. Je bent het eerste aanspreekpunt voor klanten en leveranciers in de kliniek. Je bereidt dieren voor op een behandeling of eventuele operatie. Je mag zelfs onder het toezicht van de dierenarts kleine medische handelingen uitvoeren. Je verricht ook eerste hulp bij dieren en voert laboratorium werkzaamheden uit en je bent bekend met radiologie. Daarnaast beantwoord je de telefoon, beheert de bestelling van hulpmiddelen, materialen en medicijnen en regelt de verkoop van kleine artikelen. Je maakt schoon. Dit zijn zowel de verblijven van de dieren als mede het ontsmetten van het instrumentarium van de dierenarts en kliniek. Ook help je de klanten als deze eenvoudige vragen hebben. Ook kan het voorkomen dat je simpele administratieve handelingen moet verrichten. Je beheert de agenda en plant afspraken. Ook ben je wanneer je in vaste dienst bent aangenomen vaak verantwoordelijk voor het 's-morgens openen van de praktijk en het 's-avonds afsluiten van de praktijk.

 

Waar moet je op letten?

Als dierenartsassistent paraveterinair is het handig als je stevig in je schoenen staat en een rustig karakter hebt. Dieren voelen snel stress aan en gaan zich daar na gedragen. Ook is het belangrijk dat je fysiek sterk bent omdat je ook te maken krijgt met grote dieren die stevig kunnen tegenstribbelen en jij ze als assistent moet fixeren. Belangrijk is dat je een natuurlijk overwicht hebt en goed bent in de omgang met dieren en mensen. 

 

Waar werk je als dierenartsassistent?

Als dierenartsassistent werk je meestal in een dierenkliniek, dierenartsenpraktijk of dierenasiel. Omdat je de dierenarts assisteert is het met deze kennis en opleiding niet mogelijk een eigen kliniek of praktijk te openen.

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Er is een CAO voor dierenartsassistenten. Dit is de CAO Dierenartspraktijken. Als werknemer word je ingeschaald conform deze CAO. Je kunt rekenen op een startsalaris van ongeveer 1.561,20 euro per maand als gediplomeerd dierenartsassistent paraveterinair (22 jaar of ouder). Wanneer je meer ervaring hebt en dienstjaren loopt dit al snel op naar 2.750 euro bruto per maand. Heb je je opleiding niet afgerond en ga je werken als ongeschoold dierenartsassistent verdien je het minimum jeugdloon. De CAO gaat uit van maandlonen.

Voordelen die meestal bij de baan als dierenartsassistent (M/V) horen

Salaris

Een baan als dierenartsassistent wordt goed betaald. Het wordt goed betaald omdat het een verantwoordelijk beroep is. 

Vakantiegeld

Wanneer je een vaste  of tijdelijke arbeidsovereenkomst hebt wordt je tijdens je vakantie doorbetaald. Tijdens je stage ontvang je meestal een stagevergoeding.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald wanneer je een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst hebt.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Cursussen of trainingen

Soms stelt je werkgever je in de gelegenheid aanvullende cursussen of trainingen te volgen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding wordt meestal gezorgd door je werkgever. 

 

De (bij-)baan dierenartsassistent is iets voor jou wanneer:

- Je van dieren houdt

- Je een rustig karakter hebt

- Je fysiek sterk bent

- Je wilt graag een assisterende functie vervuld

- Je voldoende kennis hebt van huisdieren en landbouwhuisdieren hebt

- Je beheerst de Nederlandse taal goed in woord en geschrift

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je hebt een MBO-opleiding dierenartsassistent paraveterinair niveau 4.

- Je een hoge mate van verantwoordelijkheid wilt dragen voor dieren.

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets of een auto.