Dierenverzorger

Wanneer je als dierenverzorger aan de slag gaat werk je vaak buiten. Maar het kan ook dat je je werk in de binnen verblijven van de dieren uitvoert. Je moet dan denken aan het schoonmaken van hokken en het voeren en verzorgen van de dieren. Als je veel van dieren houdt is dit een zeer leuke baan om te doen. Je werkt meestal bij een dierenasiel, kinderboerderij, of dierentuin. Het is wel hard werken als dierenverzorger en je moet veel tillen. Ook moet je goed opletten op het gedrag van de dieren. Je kunt aan het gedrag zien of het goed met ze gaat.

Positieve punten van deze baan

- Werken met dieren

- Hoge mate van verantwoordelijkheid

- Zowel parttime als fulltime mogelijkheden

- Redelijk goede verdiensten

- Je kunt dingen tussendoor doen, bijvoorbeeld de kinderen ophalen of de hond uitlaten als je hierover afspraken maakt met je werkgever.

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Je moet werken in weer en wind

- Fysiek is het zwaar werk

- Het is soms vies werk

- Ook in het weekend werken

 

Welke opleiding heb je nodig?

Als je dierenverzorger wilt worden moet je de Mbo-opleiding dierenverzorger volgen. Hierin heb je een aantal niveaus. Daarnaast is het een pré als je specifieke branchegerichte opleidingen volgt zoals dieren EHBO. Tegenwoordig kun je de opleiding dierenverzorger ook volgen via diverse particuliere opleidingsinstituten en thuisstudies zoals LOI. Je bepaalt dan je eigen tijden met leren en vaak is dit goedkoper. Het nadeel is dan wel dat je nog geen praktijkervaring op doet. Wanneer je wilt werken bij een dierentuin dan moet je de uitgebreide vierjarige richting kiezen. Je kunt daarna nog een Hbo-opleiding gaan volgen.

 

Wat ga je doen?

Je werk begint al 's morgens vroeg met het controleren van de hokken. Je kijkt dan of alle dieren er nog netjes en gezond bij liggen. Je beoordeelt of er direct iets moet gebeuren met de dieren of dat je de voorbereidingen kunt gaan treffen voor het schoonmaken van de hokken of het voeren. Meestal krijg je van je direct leidinggevende bij de sollicitatie te horen hoe er wordt gewerkt als dierenverzorger. Maak je bijvoorbeeld eerst de hokken schoon en voer je dan pas de dieren of andersom. Je begint meestal met de voorbereidingen voor het voeren. Daarna maak je de hokken schoon en voorzie je de dieren van voer en water. Ook kan het voorkomen dat er bezoekers komen of rondlopen die vragen stellen of je willen helpen met voeren. Deze bezoekers dien je netjes te woord te staan. Als je hiermee klaar bent is het tijd om de dieren te verzorgen. Het ligt aan waar je werkt hoe dit wordt ingevuld. Je begrijpt dat als je in een dierentuin werkt je niet alle dieren eenvoudig kunt verzorgen of borstelen. Na de pauze is het tijd om bijvoorbeeld afspraken in te plannen met de dierenarts of om bestellingen zoals voer of misschien medicijnen te doen. Als het nodig is kun je 's middags de dieren trainen. 

Waar moet je op letten?

Omdat je buiten aan het werk bent krijg je te maken met verschillende weertypes. De ene keer schijnt lekker het zonnetje, maar een andere keer regent of sneeuwt het. Je moet het dus niet erg vinden om buiten te werken. Het kan ook weleens voorkomen dat de dieren niet naar buiten mogen omdat het te slecht weer is of omdat zij dan ziekten kunnen oplopen. Drukke dagen zijn minder geschikt om tussendoor nog andere dingen te doen. Belangrijk is dat je kwaliteit levert en goed zelfstandig en nauwkeurig kunt werken. Je moet je bewust zijn van de verantwoordelijkheid die je opgedragen krijgt.

 

Waar werk je als dierenverzorger?

Als dierenverzorger werk je bijvoorbeeld op een boerderij, kinderboerderij, zorgboerderij, pension, dierenasiel of dierentuin. Maar het kan ook zijn dat je voor particuliere organisaties werkt zoals een honden uitlaatbedrijf. 

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Wanneer je start als dierenverzorger verdien je ongeveer € 1.650 bruto per maand.  Zodra je wat meer ervaring hebt opgedaan stijgt je loon. Dit kan dan oplopen naar € 2.750 bruto per maand. Als je 23 jaar of ouder bent verdien je een hoger brutoloon per uur. Indien je jonger bent verdien je ook een vast salaris. Dit ligt zelfs boven het minimum jeugdloon. 

Voordelen die meestal bij de baan als dierenverzorger horen

Salaris

Een baan als dierenverzorger wordt goed betaald. Zelfs als je onder de 23 jaar bent ontvang je meer dan het minimum jeugdloon.

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Cursussen of trainingen

Soms stelt je werkgever je in de gelegenheid aanvullende cursussen of trainingen te volgen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding en schoenen wordt meestal gezorgd door je werkgever. Anders ontvang je hiervoor vaak een vergoeding.

Korting op verzekeringen

Indien je dat wilt kun je gebruik maken van korting op verzekeringen. Dit wordt ook wel collectiviteitskorting genoemd.

 

De (bij-) baan dierenverzorger is iets voor jou wanneer:

- Je van dieren houdt

- Je wilt graag zelfstandig werken

- Je wilt niet standaard van 9 tot 5 werken

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je hebt een Mbo-opleiding dierenverzorging

- Je een hoge mate van verantwoordelijkheid wilt dragen voor dieren.

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets.