Salarisadministrateur (m/v)

Loonbelasting

Als salarisadministrateur ben je werkzaam binnen een bedrijf op de financiële afdeling of je werkt voor een accountantskantoor, administratiekantoor of salarisverwerker. Je zorgt voor een correcte en tijdige uitbetaling van de lonen en een juiste verwerking van de loonadministratie en aangiften loonheffingen. Je houdt rekening met termijnen en je beschikt over de meest actuele kennis van wet- en regelgeving op het gebied van salaris, CAO, pensioen, loonheffing en premies werknemersverzekeringen. 

Voordelen van het beroep salarisadministrateur zijn:

- Marktconform salaris

- Parttime mogelijkheden

- Doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld hoofd loonbureau, administrateur, assistent controller of controller

 

Nadelen van het beroep salarisadministrateur zijn:

- Er zijn geen noemenswaardige nadelen aan het beroep te melden. Alleen als je niet houdt van de hele dag met cijfers bezig zijn kun je beter een andere baan zoeken.

 

Wat ga je doen?

Je taken beslaan een periode van 4-weken of een maand. Binnen deze periode heb je terugkerende werkzaamheden. Ook het einde van het boekjaar is een drukke periode voor je. Net als wijzigingen in wet- en regelgeving en CAO –aanpassingen. Deze zorgen altijd voor extra werk.

Zodra de salarisrun is gedraaid begint je werk weer van voren af aan. Je verzamelt en verwerkt eventuele mutaties die je collega’s doorgeven. Werk je voor een accountantskantoor of salarisverwerker dan ontvang je van klanten mutaties die in het salarispakket moeten worden doorgevoerd. Daarnaast ben je een vraagbaak op het gebied van salarisberekeningen en CAO en je geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het management, de directie of aan je klanten.

Het is belangrijk dat je accuraat werkt. Omdat je mensen direct in de portemonnee raakt wordt meteen gereageerd als er iets niet klopt. Maak je een keer een fout zal je dat meteen merken aan de telefoon. Je dient daarom zeer nauwkeurig te werken. Naast de salarisberekening, verwerking en uitbetaling zorg je voor opgaven en aangiften naar UWV en Belastingdienst. Zo verzorg je per 4-weken of per maand de aangifte loonheffingen richting de Belastingdienst. Je zorgt dat deze juist en tijdig is om eventuele boetes te voorkomen.

Kom je tot de constatering dat er in het verleden een fout is gemaakt of iets gecorrigeerd moet worden dan weet je hoe je dit herstelt. Middels de verwerking van correctieberichten zorg je ervoor dat alles weer kloppend in het systeem wordt geregistreerd en aangegeven.

Van belang is dat je goed met geautomatiseerde salarissystemen overweg kunt. Vaak wordt er in vacatures gevraagd dat je kennis hebt van Unit4, Exact, of Sap. Ook kan het zijn dat je bij een bedrijf werkt waar je voor weinig personeelsleden de loonadministratie moet uitvoeren. Het is dan mogelijk de loonadministratie te voeren met een pakket van Loon.nl.

Als salarisadministrateur heb je een leuke, afwisselende baan. Het is belangrijk dat je nauwkeurig bent en het is een pré als je goed kunt omgaan met bovengenoemde salarissystemen. Het spreekt daarnaast voor zich dat Word, Excel en Outlook geen geheimen voor je hebben. Je hebt meestal een vaste werkplek en je werkt regelmatige uren.  

 

Doorgroeimogelijkheden

Als salarisadministrateur heb je een goede uitgangspositie voor een baan op een hoger niveau. Ben je bereid om verder te studeren kun je doorgroeien naar de volgende functies:

- Hoofd loonbureau

- Payroll specialist

- Assistent controller

- Controller 

- AA-accountant

 

Welke opleiding heb je nodig voor de functie salarisadministrateur?

Een salarisadministrateur heeft een specialistische functie en dient daarom goed opgeleid te zijn. Je hebt minimaal een MBO-opleiding Salarisadministrateur op niveau 4, eventueel aangevuld met Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL). Bij veel vacatures staat vermeld dat het Vakdiploma Payroll Services (VPS) een pré heeft. Tenslotte is kennis van geautomatiseerde salarissoftware, Excel, Word en Outlook noodzakelijk.

Jouw competenties

- Accuraat

- Integer

- Goed met cijfers

- Communicatief vaardig

- Zelfstandig

- Klantgericht

- Stressbestendig

- Geordend

 

Brutoloon

Als beginnend salarisadministrateur start je met een salaris tussen €1.500 en €1.750 bruto per maand. Ben je in het bezit van het PDL-diploma of het VPS-diploma dan verdien je iets meer. Heb je inmiddels tien jaar werkervaring dan verdien je ongeveer €2.250 tot €2.750 bruto per maand. Opvallend is dat een salarisadministrateur een belangrijke en verantwoordelijke functie heeft binnen een bedrijf maar het salaris meestal niet zo hoog is.

CAO 

Je salaris en arbeidsvoorwaarden worden conform de CAO vastgesteld die van toepassing is op de sector, bedrijfstak of onderneming waarin je werkzaam bent. 

Wat je nog moet weten

Een kandidaat wordt regelmatig gevraagd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen voor deze functie. Je werkgever vindt het belangrijk dat je integer bent en niet in aanraking bent geweest met politie of justitie. Dit omdat je werk de hele dag bestaat uit het verwerken van financiële gegevens.

  

De baan allround salarisadministrateur is iets voor jou wanneer:

- Je accuraat kunt werken

- Je zelfstandig kunt werken

- Je cijfermatig goed bent onderlegd

- Je goed overweg kunt met geautomatiseerde salarissystemen

- Je communicatief vaardig bent

- Je goed om kunt gaan met Word, Excel en Outlook

- Je de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift goed beheerst  

- Je minimaal een MBO-opleiding hebt gevolgd aangevuld met PDL

- Je integer bent en een VOG kunt overleggen

 

Vervoer

Een werkgever kan je vragen om voor je werk te reizen. Dit speelt vooral als je werkt voor een accountantskantoor of salarisverwerker. Je gaat dan bij klanten op locatie de loonadministratie verzorgen.