Assistent controller (m/v)

Als assistent controller ondersteun je de afdeling planning & control bij financiële controles, rapportages en procesverbeteringen binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Of je werkt bij de opdrachtgever waar je naartoe bent uitgezonden. Als assistent controller kun je in dienst zijn van een onderneming, , accountantskantoor, de overheid, detacheerder, uitzendbureau of als ZZP’er. Jouw bijdrage is belangrijk voor een effectieve en efficiënte uitvoering van de planning & control cyclus.

 

Voordelen van het beroep assistent controller zijn:

- Marktconform salaris

- Dertiende maand en bonusregeling

- Soms een auto van de zaak

- Persoonlijk opleidingsbudget

- Doorgroeimogelijkheden naar financial controller, project controller of corporate controller 

 

Nadelen van het beroep assistent controller zijn:

Er zijn geen echte negatieve punten aan deze baan. Wel is van belang dat je om kunt gaan met de verantwoordelijkheden die je worden opgedragen, stressvolle periodes en veel cijfermatig werk. 

 

Wat ga je doen?

Zodra je bent aangenomen als assistent controller binnen een onderneming is het van belang dat je snel alle werkprocessen in beeld krijgt. Je gaat informatie inwinnen en meekijken of de diverse afdelingen binnen het bedrijf. Dit gaat van operationele productieafdelingen tot aan faciliterende en stafafdelingen. Het is de bedoeling dat je het reilen en zeilen binnen een onderneming snel eigen maakt om zodoende goede financiële controles, rapportages en analyses te kunnen maken.

Je ondersteunt de corporate controller bij de werkzaamheden op het gebied van planning & control. Zijn deelname binnen de staf en het managementoverleg worden voor een belangrijk deel voorgegeven door jouw voorbereidende werkzaamheden. Je werkt aan maand-, kwartaal- en jaarrapportages en je helpt mee met het opstellen van het jaarwerk. Je bent een vraagbaak voor je collega's op de financiële administratie en je draagt je steentje bij tijdens de verwerking hiervan.

Werk je voor een accountantskantoor, uitzendbureau of word je gedetacheerd dan is jouw flexibele instelling uitermate belangrijk. Je werkt dan bij veel verschillende organisaties waar je in korte tijd bepaalde werkzaamheden of projecten succesvol moet afronden. Dit vraagt een scherp analytisch vermogen, cijfermatig inzicht, inzicht in werkprocessen en een flexibele houding. Je houdt van dynamiek en je kunt snel schakelen op verschillende niveaus. Je hoeft hier niet te rekenen op een werkdag van 9-tot-5. Je weet als geen ander de rust te bewaren in een dynamische en hectische omgeving.

Het is belangrijk dat je kennis van ERP-pakketten, financiële pakketten zoals Afas of Exact, Microsoft Office en dat je goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden bezit in de Nederlandse en Engelse taal.  

Als assistent controller heb je een leuke, afwisselende baan. Het is belangrijk dat je nauwkeurig bent en het is een pré als je goed kunt omgaan met bovengenoemde systemen. Het spreekt daarnaast voor zich dat Word, Excel en Outlook geen geheimen voor je hebben. Je hebt meestal een vaste werkplek en je werkt regelmatige uren.  

Doorgroeimogelijkheden

Als assistent controller heb je een goede uitgangspositie voor een baan op een hoger niveau. Ben je bereid om verder te studeren kun je doorgroeien naar de volgende functies:

- Project controller

- Financial controller

- Corporate controller

 

Waar kan ik werken?

Je kunt bijvoorbeeld gaan werken voor Experis. Zij bemiddelen professionals in Finance, IT, Engineering en Management Assistance.

 

Welke opleiding heb je nodig voor de baan assistent controller?

Voor de functie assistent controller is minimaal een MBO-diploma in bedrijfseconomische richting nodig. Veelal wordt gevraagd dat je HBO bent afgestudeerd of reeds vergevorderd bent. Ook een Hofam, Staatsdiploma boekhouden (SPD) of specifieke controllersopleiding wordt vaak gevraagd in vacatures.

  

Jouw competenties

- Analytisch

- Cijfermatig inzicht

- Flexibel

- Overtuigend

- Communicatief vaardig

- Stressbestendig

- Geordend

 

Brutoloon

Een assistent controller verdient maandelijks ongeveer €2.100 tot €2.500 bruto per maand. Daarnaast kun je rekenen op 8% vakantiegeld, een dertiende maand en soms een winstuitkering of bonusregeling.

CAO 

Indien je werkzaam bent in een sector waar een collectieve arbeidsvoorwaarden overeenkomst algemeen verbindend is verklaard val je hier ook onder als assistent controller. Werk je voor een accountantskantoor of financiële instelling en word je gedetacheerd dan is er meestal geen cao van toepassing.

Wat je nog moet weten

Een kandidaat wordt regelmatig gevraagd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen voor deze functie. Je werkgever vindt het belangrijk dat je integer bent en niet in aanraking bent geweest met politie of justitie. Dit omdat je werk de hele dag bestaat uit het verwerken van financiële gegevens.

  

De baan assistent controller is iets voor jou wanneer:

- Je accuraat kunt werken

- Je zelfstandig kunt werken

- Je cijfermatig goed bent onderlegd

- Je goed overweg kunt met geautomatiseerde financiële systemen

- Je communicatief vaardig bent

- Je goed om kunt gaan met Word, Excel en Outlook

- Je de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift goed beheerst  

- Je minimaal een MBO-opleiding hebt gevolgd aangevuld met een specifieke controllersopleiding

- Je integer bent en een VOG kunt overleggen

 

Vervoer

Een werkgever kan je vragen om voor je werk te reizen. Dit speelt vooral als je werkt voor een accountantskantoor, detacheerder of uitzendbureau. Je gaat dan bij klanten op locatie werken.