Tandartsassistent (m/v)

Wanneer je als tandartsassistent (m/v) aan de slag gaat ben je vaak het eerste contact dat patiënten hebben met de praktijk. In de functie van tandartsassistent assisteer je de tandarts in zijn dagelijkse praktijk. Je voert de assisterende handelingen uit en verricht ook administratieve zaken. Maar ook advies geven over gebitsverzorging is onderdeel van je takenpakket. Het beroep tandartsassistent wordt vaak geassocieerd met het werken in een tandartspraktijk. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Ook in een gezondheidscentrum of de ouderenzorg werken tandartsassistenten. De functie van tandartsassistent wordt vaak ingevuld door een vrouw. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Ook mannen oefenen het beroep tandartsassistent uit. Echter zijn zij wel in de minderheid.

Positieve punten van deze baan

- Werken met mensen

- Veel patiëntencontact 

- Hoge mate van verantwoordelijkheid

- Zowel parttime als fulltime mogelijkheden

- Goede verdiensten

- Gevarieerd werkpakket

- Mogelijkheden om aanvullende trainingen te volgen

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Er zijn niet veel negatieve punten

Welke opleiding heb je nodig?

Als je tandartsassistent wilt worden moet je een opleiding op MBO-niveau hebben met als richting tandartssassistent.Daarnaast kan er van je verwacht worden dat je aanvullende cursussen of trainingen volgt. Werk je bijvoorbeeld in een tandartspraktijk in een oude wijk dan is het handig als je goed kunt omgaan met oudere mensen en hun gebitten. Tegenwoordig kun je de opleiding tandartsassistent ook volgen via een thuisstudie. Je moet dan wel goed opletten dat je ook praktijkervaring kunt opdoen. Meestal zijn er wel praktijkdagen bij dergelijke opleidingen maar zijn deze beperkt.

 

Wat ga je doen?

Je werk begint al 's morgens vroeg met het openen van de praktijk. Meestal ben jij als tandartsassistent als eerste aanwezig. Meestal komen bij een tandartspraktijk de patiënten op afspraak. Je begint met het klaarmaken van de benodigde heden voor die dag. Dit kan bestaan uit klaar leggen van de instrumenten of ontsmetten van de instrumenten. Vaak is er tussen bepaalde tijden gelegenheid voor patiënten om te bellen voor een afspraak, advies of voor de uitslag van een onderzoek. Dit werk jij tandartsassistent allemaal af. Als de eerste behandeling is sta je de tandarts bij. Je moet dan denken aan speeksel afzuigen, openhouden van de mond, aangeven van instrumenten, e.d. Het kan zijn dat je kleine (medische) handelingen moet verrichten. Je moet dan denken aan gebitsreiniging, gebitsafdrukken maken, röntgenfoto's maken, e.d. Naast het medische deel van je werkzaamheden zijn er ook veel administratieve handelingen die moet beheersen. Je maakt de dossiers op (veelal elektronisch), je neemt de telefoon op, je overlegt met de arts en andere medici en apotheek. En je plant alle afspraken en je regelt alle bestellingen. 

 

Waar moet je op letten?

Omdat je met mensen werkt is de baan als tandartsassistent best dynamisch. Er kan van alles gebeuren op een dag. Het is van belang dat je op iedere situatie bent voorbereid. Belangrijk is dat je kwaliteit levert en goed zelfstandig en nauwkeurig kunt werken. Je moet je bewust zijn van de verantwoordelijkheid die je opgedragen krijgt.

 

Waar werk je als tandartsassistent?

Als tandartsassistent werk je bijvoorbeeld op een tandartsenpraktijk, in een verpleeginstelling, op de afdeling kaakchirurgie van een ziekenhuis, e.d. Maar het kan ook zijn dat je voor particuliere organisaties werkt zoals een gezondheidscentrum. 

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Wanneer je start als tandartsassistent verdien je ongeveer (in salaris schaal I) tussen de € 1.066,27 voor een tandartsassistente van 16 jaar, tot € 1.579,33 voor een tandartsassistente van 20 jaar.  Zodra je wat meer ervaring hebt opgedaan stijgt je loon. Als je 23 jaar of ouder bent verdien je een hoger brutoloon per uur. Indien je jonger bent verdien je ook een vast salaris. Dit ligt zelfs boven het minimum jeugdloon. 

Voordelen die meestal bij de baan tandartsassistent horen

Salaris

Een baan als tandartsassistent wordt goed betaald. Zelfs als je onder de 23 jaar bent ontvang je veel meer dan het minimum jeugdloon.

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Aanvullende opleidingen of cursussen

Er zijn mogelijkheden je zelf verder te bekwamen in het vak door het volgen van aanvullende trainingen of cursussen.

Kleding

Er is niet een specifiek kledingadvies. Voor kleding in de praktijk wordt gezorgd door je werkgever.

CAO

De tandheelkunde heeft geen CAO. Wel geeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) advies salarisschalen af.

De baan tandartsassistent is iets voor jou wanneer:

- Je van mensen houdt

- Je het niet vervelend vindt bezig te zijn met gebit en mond

- Je wilt graag administratief werk naast medische handelingen verrichten

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je bent vriendelijk tegen patiënten 

- Je hebt een Mbo-opleiding tandartsassistent

- Je een hoge mate van verantwoordelijkheid wilt dragen.

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets of een auto.