Thuiszorgmedewerker (m/v)

Als thuiszorgmedewerker werk je voor een thuiszorgorganisatie en help je zorgvragers met hun dagelijkse activiteiten. Dit zijn voornamelijk huishoudelijke taken die de zorgbehoeftigen niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren. Maar je verricht als thuiszorgmedewerker ook zorgtaken zoals toedienen van medicijen (niet voorschrijven), verzorgen van wonden, wassen en kleden. Je hebt tevens een signalerende functie voor bijzonderheden die je opmerkt tijdens je bezoek aan de cliënt. Deze baan geeft over het algemeen veel voldoening omdat je een belangrijke bijdrage levert in iemands leven. 

 

Positieve punten van deze baan

- Een verantwoordelijke baan

- Werken met mensen

- Zowel parttime als fulltime mogelijkheden

- Gevarieerd werkpakket

- Mogelijkheden om aanvullende trainingen te volgen

 

Negatieve punten van deze baan

- Mentaal kan het zwaar werk zijn

- Het werk kan stressvol zijn als je je strikt aan kloktijden moet houden

- Het is soms vies werk

- Ook in het weekend werken

- Tegenwoordig meestal geen vast contract meer maar een 0-uren contract

- Veel onduidelijkheid over het toekomstperspectief van thuiszorgmedewerkers

 

Welke opleiding heb je nodig?

Vaak is een opleiding lager beroepsonderwijs voldoende om aan het werk te gaan als thuiszorgmedewerker. Met een vmbo-diploma niveau 1 of 2 kun je ook aan de slag. Soms zie je in vacatures dat er een mbo-diploma Zorg wordt gevraagd. Dit is meestal voor de zwaardere functies waarbij wordt gewerkt met doelgroepen die tevens psychiatrische problematiek meebrengen. Je functie bevat dan een groter aandeel zorgtaken. 

 

Wat ga je doen?

Zodra je bent ingewerkt ga je zelfstandig diensten draaien. Deze diensten bestaan eruit dat je met de fiets of auto op bezoek gaat bij jouw cliënten, volgens een vooraf opgesteld werkrooster. Dit werkrooster ontvang je vaak enkele weken eerder. Je weet daardoor goed wat je werktijden zijn en wanneer je vrij bent. De thuiszorgorganisatie zal proberen zoveel mogelijk regelmaat aan te brengen in jouw rooster. Dit is prettig voor jou, maar ook voor jouw cliënten.

Zoals gezegd ondersteun jij de zorgvragers thuis in de dagelijkse activiteiten. Het doel is dat zij zodoende langer thuis kunnen blijven wonen, minder zorgkosten maken en een waardig bestaan hebben. Je probeert hiervoor hun zelfredzaamheid te vergroten waar dit mogelijk is.

Je voert je taken zelfstandig uit. Wel volgens opdrachten, protocollen en richtlijnen. Deze taken zijn voornamelijk dagelijkse huishoudelijke activiteiten zoals:

- Schoonmaken

- Stofzuigen

- Bedden verschonen

- Wassen en strijken

- Koken

- Etc.

Daarnaast voer je ook een gezellig gesprek en drink je samen met je cliënt koffie of thee.

Naast deze taken voer je ook onder supervisie van bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige of fysiotherapeut bepaalde behandelingen uit. Dit is er allemaal opgericht om de kwaliteit van leven en vitaliteit van de zorgvrager te vergroten. Je moet dan denken aan bewegingsoefeningen of rek- en strekoefeningen.

Daarbij heb je een duidelijke signaalfunctie. Omdat jij regelmatig op bezoek bent bij de cliënt vallen jou veranderingen in huis en in het gedrag van de cliënt direct op. Zo kan de hygiëne ineens afnemen of je merkt dat een cliënt veel minder eet of zelfs zijn eten laat staan. Je voert dan overleg met anderen gezondheidsdeskundigen, zoals de wijkverpleegkundige of de huisarts. Tenslotte stel je zelfstandig begeleidings- en verzorgingsprogramma's samen en je legt deze vast in het (digitale) dossier dat je bijhoudt. Je legt verantwoording af aan je manager.

 

Waar moet je op letten?

Omdat je met mensen werkt is de baan als thuiszorgmedewerker heel dynamisch. Er kan van alles gebeuren op een dag. Het is van belang dat je op iedere situatie bent voorbereid. Je werkt vaak met oudere mensen die naast zorg ook aandacht wensen. Een goed gesprek of kop koffie kan hun dag al kleuren.

Daarnaast moet je er van bewust zijn dat de functie thuiszorgmedewerker momenteel onder politieke druk aan het wijzigen is. Zoals vroeger de functie werd ingevuld zal het niet meer gebeuren. Een vaste baan voor het leven is voorbij. Je kunt nu aan de slag als ZZP'er of op een 0-uren contract. Er zijn veel faillissementen en reorganisaties in de sector. 

 

Waar werk je als thuiszorgmedewerker?

Als thuiszorgmedewerker werk je voor een thuiszorgorganisatie. Dit kan als zelfstandige zijn maar ook in loondienst. Werk je als zelfstandige dan zul je merken dat je veel weerstand hiervoor ervaart vanuit controlerende instanties en politiek. Soms lukt het zelfs niet om als ZZP'er te kunnen werken. Dit zal alleen maar lastiger gaan worden in het kader van nieuwe wetgeving die 1 mei 2016 in gaat. Er zijn diverse grote en kleine thuiszorgorganisaties die regionaal werken waar je kunt werken. 

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Als thuiszorgmedewerker verdien je ongeveer €12,50 bruto per uur.  De salariëring en arbeidsvoorwaarden zijn overeenkomstig de CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT).  Je kunt je salarisschaal eenvoudig opzoeken in deze CAO.

 

Voordelen die meestal bij de baan als thuiszorgmedewerker horen

Salaris

Een baan als thuiszorgmedewerker wordt niet heel goed betaald. Je verdient ongeveer €12,50 bruto per uur. 

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald. Dit geldt niet als je als ZZP'er in de zorg werkt.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Onkostenvergoeding

Vaak wordt er van je verwacht dat je beschikt over eigen vervoer en een rijbewijs. Je ontvangt dan wel een kilometervergoeding.

Kleding

Er is niet een specifiek kledingadvies. Je draagt kleding van jezelf die schoon is en prettig zit. Of je krijgt bedrijfskleding. Van belang is dat je goede schoenen draagt omdat je veel loopt.

CAO

Werknemers in de thuiszorg worden conform de CAO Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) betaald. 

 

De baan thuiszorgmedewerker is iets voor jou wanneer:

- Je van mensen houdt

- Je wilt graag huishoudelijke taken, zorg taken, administratief werk en zo nu en dan medische handelingen verrichten

- Je wilt in een dynamische omgeving werken

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je bent vriendelijk tegen cliënten

- Je hebt een opleiding op minimaal lbo-niveau

- Je een hoge mate van verantwoordelijkheid wilt dragen.

- Je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) of je bent bereid deze aan te vragen

 

De werkgever zal van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets of een auto.