Zelfstandig werkend kok (m/v)

Wanneer je als zelfstandig werkend kok aan de slag wilt moet je in je eentje een keuken kunnen runnen. Je weet hoe je menu's moet samenstellen, hoe je de ingrediënten en producten moet bestellen en deze het beste kunt bewaren. Je werkt meestal in teamverband (tenzij het een heel klein restaurant is) en je zorgt ervoor dat ieder gerecht dat de keuken verlaat perfect is. Het is belangrijk dat je keuken hygiënisch is en dat je kunt rekenen.

Positieve punten van deze baan

- Werken met mooie ingrediënten en gerechten

- Zelfstandig werken, maar ook in teamverband

- Leidinggeven

- Goed salaris

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Je moet hard werken

- Het werk kan stress opleveren (tijdsdruk)

- Werken op tijden dat veel mensen vrij zijn

 

Welke opleiding heb je nodig?

Ben je in het bezit van een vmbo-diploma K of T, òf een vmbo-diploma K met consumptief en wil je gelijk beginnen met de opleiding Zelfstandig Werkend kok, dan duurt de opleiding 3 jaar. Je volgt 1 jaar BOL (dagonderwijs met stage) en 2 jaar BBL (1 dag school en 4 dagen betaald werk) in een erkend horecaleerbedrijf. Daarnaast zijn cursussen op het gebied van hygiëne, communicatie en leidinggeven een pré.

 

Wat ga je doen?

Als zelfstandig werkend kok ben je de drijvende kracht in de keuken. Je geeft leiding aan het overige keukenpersoneel en je zorgt ervoor dat iedere gerecht in perfecte toestand de keuken verlaat. Je beheert de bestelling van producten en ingrediënten en je hebt overzicht en inzicht in de menusamenstelling van het restaurant waar je werkt. Het is belangrijk dat je goed kunt communiceren om het beste resultaat uit je medewerkers te halen. En zodoende een top product kunt neerzetten voor de gasten.

 

Waar moet je op letten?

Omdat je werkt met verse producten is het belangrijk dat je keuken schoon en hygiënisch is.  Als zelfstandig kok ken je de HACCP richtlijnen en werk je conform deze richtlijnen. Het kan ook weleens voorkomen dat er extra veel klanten zijn en dat je het dan wat drukker hebt. Op drukke dagen kan de stress toenemen in de keuken en bij het keuken personeel. Hier dien je goed mee om te kunnen gaan. Belangrijk is dat je kwaliteit levert en goed zelfstandig en nauwkeurig kunt werken. Je product is het visitekaartje van het restaurant.

 

Waar werk je als zelfstandig kok?

Je kunt als zelfstandig kok werken in diverse horeca gelegenheden door het hele land. Dit kan gaan van werken in kleine keukens met weinig personeel in bijvoorbeeld een brasserie maar je kunt ook aan de slag in een groot chique restaurant met veel dagelijkse klanten en gerechten op een hoog niveau. Daarnaast kun je bijvoorbeeld werken als instellingskok, scheepskok en kok in buitenlandse keukens.

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Je krijgt betaald conform de Horeca CAO. Het brutoloon dat je kunt gaan verdienen verschilt naar mate je meer opleiding en ervaring hebt. Ook je leeftijd speelt een rol. Zo begin je met het minimumloon als je nog op school zit tot aan € 1.456,59 bij kwaliteitsniveau II voor vakvolwassenen. Dit kan doorlopen tot € 3.821,92 voor een eindloon vakvolwassenen klasse XI. Daarnaast is er in de CAO veel geregeld ten aanzien van vergoedingen en onregelmatig werken of overwerken.

Voordelen die meestal bij de baan als zelfstandig werkend kok horen

Salaris

Een baan als zelfstandig werkend kok wordt goed betaald. Als je net begint vanuit de schoolbanken verdien je het minimum jeugdloon.

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding en gereedschappen of andere benodigd materiaal dat je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren zorgt je werkgever. Handgereedschap van je zelf mag je meestal gebruiken op de werkplek.

 

De baan zelfstandig werkend kok is iets voor jou wanneer:

- Je wilt graag zelfstandig werken

- Je wilt niet standaard van 9 tot 5 werken

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je kunt goed communiceren

- Je kunt goed rekenen

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je kunt leiding geven

- Je werkt hygiënisch

- Je hebt de opleiding tot zelfstandig werkend kok afgerond

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets.