Bedieningsmedewerker (m/v)

Wanneer je als bedieningsmedewerker aan de slag wilt moet je het leuk vinden om klanten te bedienen in een horeca gelegenheid. Je vindt klantencontact leuk en je kan tegen stress. Vaak werk je onregelmatige uren en is het veel loop- en staan werk. Je beschikt over mensenkennis en je kunt goed communiceren. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt rekenen en dan vooral uit je hoofd of op papier. Je moet een vriendelijke uitstraling hebben, gastvrij zijn en oog voor detail hebben. Je let op dat de tafels schoon zijn en het geheel netjes oogt. Je werkt meestal in teamverband (tenzij het een heel klein restaurant is) en je zorgt ervoor dat iedere bestelling snel en bij de juiste klant wordt gebracht. 

Positieve punten van deze baan

- Werken met klanten

- Zelfstandig werken, maar ook in teamverband

- Zowel binnen werken als buiten op terras

- Gezelligheid

- Mogelijkheden op parttime te werken

- Goed salaris

- Fooien

- Mogelijkheden op aanvullende trainingen te volgen

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Je moet hard werken

- Het werk kan stress opleveren (tijdsdruk)

- Werken op tijden dat veel mensen vrij zijn

- Je kunt te maken krijgen met onvriendelijke klanten

 

Welke opleiding heb je nodig?

Ben je in het bezit van een vmbo diploma dan kun je vaak al aan de slag als bedieningsmedewerker. Je hoeft voor deze baan niet hoog opgeleid te zijn. Werkgevers zoeken meestal naar andere competenties en kwaliteiten die je moet bezitten. Zoals vriendelijk, representatief, loyaal en servicegericht. Daarnaast is het belangrijk dat je een goed geheugen hebt, kunt rekenen en communicatief sterk bent.

Wat ga je doen?

Als bedieningsmedewerker werk je vaak parttime in een horecagelegenheid zoals een restaurant, café, broodjeszaak, cateringbedrijf, e.d. Het kan daarnaast zijn dat je voorkomende werkzaamheden doet in het restaurant zoals tafels schoonmaken, stofzuigen of opruimen. Ook kan het voorkomen dat je de kassa moet bedienen als klanten willen afrekenen. Je noteert de bestelling van gasten (tegenwoordig meestal elektronisch) en je geeft dit door aan de keuken. Je serveert de bestelling uit aan de klanten en je rekent af. Indien nodig beantwoord je de telefoon en reserveert plaatsen of gelegenheden.

 

Waar moet je op letten?

Omdat je werkt met klanten is het belangrijk dat je vriendelijk en gastvrij bent. Ook is het een voordeel als je verstand hebt van de producten en gerechten die je serveert. Klanten willen weleens vragen hierover stellen. Je moet opletten dat alles netjes en hygiënist eruit ziet. Vieze en rommelige tafels kan echt niet in de horeca. Belangrijk is dat je kwaliteit levert en goed zelfstandig en nauwkeurig kunt werken. Je bent het visitekaartje van het restaurant.

 

Waar werk je als bedieningsmedewerker?

Je kunt als bedieningsmedewerker werken in diverse horeca gelegenheden in Nederland maar ook in het buitenland. Het is dan wel belangrijk dat je de taal spreekt of minimaal Engels spreekt. Dit kan gaan van werken in kleine horecagelegenheden met weinig personeel in bijvoorbeeld een brasserie maar je kunt ook aan de slag in een groot chique restaurant met veel dagelijkse klanten en gerechten op een hoog niveau. Je werkt zowel binnen in het restaurant, brasserie of café maar ook buiten op bijvoorbeeld een groot terras.

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Je krijgt betaald conform de Horeca CAO. Het brutoloon dat je kunt gaan verdienen verschilt naar mate je meer opleiding en ervaring hebt. Ook je leeftijd speelt een rol. Zo begin je met een brutoloon van € 1.592 als je geen ervaring hebt. Dit kan makkelijk oplopen naar € 2.300 als je tien jaar ervaring hebt. Daarnaast is het mogelijk dat je meedeelt in de fooienpot of dat je je eigen fooien mag houden. Daarnaast is er in de CAO veel geregeld ten aanzien van vergoedingen en onregelmatig werken of overwerken.

Voordelen die meestal bij de baan als bedieningsmedewerker horen

Salaris

Een baan als bedieningsmedewerker wordt redelijk goed betaald. Als je net begint vanuit de schoolbanken verdien je het minimum jeugdloon. Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat je fooien ontvangt.

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei. Het kan ook zijn dat je een 0-urencontract hebt en dat je vakantiegeld direct bij je maandloon wordt betaald.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald. Tenzij je een 0-urencontract hebt en je nog niet bent opgeroepen.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding of andere benodigd materiaal dat je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren zorgt je werkgever. Het is ook mogelijk dat je een kledingadvies krijgt van je werkgever. Je zorgt dan zelf voor nette, passende kleding.

 

De baan als bedieningsmedewerker is iets voor jou wanneer:

- Je wilt graag zelfstandig werken maar ook in teamverband

- Je wilt niet standaard van 9 tot 5 werken

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je kunt goed communiceren

- Je kunt goed rekenen

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je bent gastvrij en servicegericht

- Je wil fooien ontvangen

- Je werkt hygiënisch

- Je hebt een opleiding op VMBO-niveau afgerond

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets.