Berger

Als berger behoor je tot de selecte groep ‘helden van de weg’. Je werkt voor een takel- en bergingsbedrijf en je bent verantwoordelijk voor het afslepen van personenauto’s, motoren, kleine en grote bestelauto’s, bussen en zelfs vrachtwagens. Dit doe je snel en deskundig.

Positieve punten van deze baan zijn:

 • Een beroep met veel vrijheid
 • Mensen helpen
 • Prima salaris

Negatieve punten van deze baan zijn:

 • Onregelmatig werken (zowel avond, nacht, weekend en feestdagen)

Wat ga je doen?

Als berger is het noodzakelijk dat je over een goed technisch inzicht beschikt. Je hebt kennis van motorvoertuigen en van welke krachten vrij kunnen komen bij het trekken en slepen. Uit jouw CV blijkt duidelijk dat je affiniteit hebt met de autobranche. Heb je eerder gewerkt als automonteur dan is dat een duidelijke pre. Het komt namelijk ook voor dat je door middel van noodreparaties gestrande weggebruikers weer tijdelijk op weg kunt helpen. Zij kunnen dan zelfstandig een veilige plek zoeken of een autogarage bereiken.

Voor deze functie dien je te beschikken over meerdere rijbewijzen. Je bent in het bezit van zowel het B, C en E rijbewijs en dit heb je aangevuld met een code 95.

Jouw werkgever zorgt dat je de beschikking krijgt over een compleet ingerichte servicewagen zodat jij goed je werk kunt doen. Het voertuig bevat naast de takel de nodige apparatuur en gereedschappen. Tevens zijn er communicatiemiddelen aan boord zodat je in contact kan blijven met het kantoor en met derden. Je zal soms contact moeten opnemen met herstelbedrijven, verzekeringsmaatschappijen, leasebedrijven of andere hulpdiensten. Maar veelal wordt dit voor je gedaan door je collega die op kantoor zit en hoef jij je alleen te concentreren op het succesvol bergen van het motorvoertuig.

De schadevoertuigen worden vervolgens gemeld bij KentekenCheck.nl, deze gegevens worden openbaar gemaakt. Klik hier voor meer informatie.

Je moet er rekening mee houden dat je een heel zelfstandig beroep hebt als berger bij een takel- en bergingsbedrijf. Je bent veel alleen op pad (soms in het midden van de nacht) en je neemt zelfstandig beslissingen. Vind je dit niet prettig dan kun je misschien beter een andere baan overwegen in de autobranche.

 

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

Er is geen specifieke opleiding voor bergers. Wel zijn er aanvullende trainingen en cursussen om je verder in het vak te bekwamen. Heb je een lagere of middelbare technische beroepsopleiding gevolgd dan heb je een redelijke kans tijdens het solliciteren.

Je kansen nemen toe wanneer je kunt aantonen dat je affiniteit het met de autobranche. Bijvoorbeeld doordat je eerder als monteur werkzaam bent geweest.

 

Jouw competenties

 • Zelfstandig
 • Aanpakker
 • Klantgericht
 • Resultaatgericht
 • Doorzettingsvermogen
 • Flexibel
 • Contactueel vaardig

 

Brutoloon

Je kunt rekenen op een salaris van €1.715 tot €3.452 bruto per 4-weken.

CAO

Jouw werkgever valt binnen de sector Metaal en Techniek en zal de cao voor het motorvoertuigenbedrijf en tweewielerbedrijf volgen. Hierin is zijn afspraken gemaakt voor werknemers bij takel- en bergingsbedrijven. In deze cao vind je terug wat jouw rechten en plichten zijn en hoeveel salaris wordt betaald bij de functie en het aantal functiejaren.

 

Voordelen die meestal bij de baan berger horen zijn:

Salaris

Je ontvangt een prima salaris conform cao.

Vakantiegeld

Je hebt recht op 8% vakantiegeld. Dit krijg je in de maand mei uitbetaald.

Arbeidsuren en vakantiedagen

Je hebt een normale werkweek van 38 uur. Je hebt recht op 24 doorbetaalde vakantiedagen. Het kan zijn dat jouw werkgever het bedrijf tijdens de vakantie sluit. Er is dan sprake van collectief verlof. Je wordt dan doorbetaald.

Onkostenvergoeding

Kosten die je tijdens je werk maakt voor reis en verblijf worden door jouw werkgever vergoed. Ook is het mogelijk hiervoor een voorschot te vragen.

Bedrijfskleding

Wanneer jouw werkgever wenst dat jij bedrijfskleding draagt zijn de kosten hiervan voor de werkgever.

Pauzes

Je hebt recht op een pauze in de ochtend en in de middag voor koffie of thee. Daarnaast heb je recht op een doorbetaalde middagpauze van een half uur. In de praktijk schiet de pauze er nog weleens bij in wanneer je erg druk bent. Jouw werkgever zal er geen probleem mee hebben als je op een ander tijdstip pauzeert.

 

Wat je verder nog weten moet

Binnen de cao is geregeld dat jouw werkgever een eventueel verzoek van jou om in deeltijd te gaan werken positief zal benaderen. Wanneer het werk het toelaat zal je werkgever hiermee instemmen.

 

De (bij-) baan berger is iets voor jou wanneer:

 • Jij graag gestrande weggebruikers weer snel op weg helpt
 • Jij stevig in je schoenen staat. Ook wanneer je moet werken bij ernstige aanrijdingen.
 • Jij nauw contact kunt onderhouden met de alarmcentrale, politie en ambulancediensten
 • Jij een situatie veilig kunt stellen en hierbij voldoende overwicht hebt over andere weggebruikers
 • Jij voldoende technische kennis hebt om ook noodreparaties te kunnen verrichten
 • Jij kunt takelen en bergen met zo min mogelijk schade aan te brengen aan het voertuig
 • Jij goed en snel je weg kunt vinden. Ook in het donker.

 

Vervoer

Voor deze functie is het noodzakelijk dat je beschikt over rijbewijs B, C en E. Dit heb je aangevuld met code 95.

 

Zoeken naar vacatures