Verwarmingsmonteur ofwel CV-monteur

Het beroep van verwarmingsmonteur kan interessant en uitdagend zijn. Als verwarmingsmonteur werk je meestal in loondienst bij een installatiebedrijf of aannemersbedrijf. Je functie wordt ook wel aangeduid met CV-monteur. Het kan een interessante en uitdagende baan zijn wanneer je niet dagelijks dezelfde handelingen hoeft te verrichten. De problemen en toepassingen die je dan tegenkomt vragen wat van je denk- en inschattingsvermogen en natuurlijk van je twee rechterhanden.

Positieve punten van deze baan

- Zelfstandig werken

- Binnen werken

- Een uitvoerende functie waarbij je veel met je handen werkt.

- Ook wordt er een beroep gedaan op je denkvermogen bij problemen en specifieke toepassingen.

- Meestal een vaste baan bij een bedrijf.

- Een redelijk goed salaris.

- Een bestelbus van de zaak die je meestal niet privé mag gebruiken.

- Soms een telefoon van de zaak.

- Mogelijkheden om je kennis op peil te houden door middel van opleidingen en trainingen.

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Het kan fysiek zwaar werk zijn

- Het werk dat opgeleverd moet worden kan onder tijdsdruk staan

 

Welke opleiding heb je nodig?

Om verwarmingsmonteur of CV-monteur te worden heb je een opleiding op MBO-niveau 2 voor assistent-verwarmingsmonteur nodig. Wanneer je deze met succes hebt afgerond kun je starten met je opleiding tot verwarmingsmonteur op niveau 3. De duur van deze laatste opleiding is twee jaar en je combineert dan al werk met school. Je werkt één dag per week als verwarmingsmonteur en je gaat nog vier dagen naar school. Je leert dan niet alleen hoe je een installatie aanlegt maar je leert ook over werkinstructies, veiligheidsvoorschriften en wetgeving. Het is belangrijk dat je ook je VCA-diploma behaalt. 

 

Wat ga je doen?

Je werkt zelfstandig en plaatst, onderhoud en repareert de meest voorkomende warmwatertoestellen. Zoals geisers in de keuken, badgeisers, electrische boilers, gasboilers, CV-ketels en combi ketels bij particuliere thuis. Maar ook in nieuwbouw en bij renovatieprojecten. Je ontvangt wekelijks je opdrachten van de plannings- of calculatieafdeling of werkvoorbereider. Je zorgt voor de juiste materialen en gereedschappen in je bus en weet waar je heen moet en waar je op welk tijdstip dient te zijn. Je staat telefonisch in verbinding met collega’s voor vragen en met het kantoor voor wijzigingen in je planning of specifieke zaken.

 

Waar moet je op letten?

Je moet zeer nauwkeurig kunnen werken. Ook dien je alle veiligheidsvoorschriften goed te kennen en na te leven. Je werkt vaak met gas dus is het belangrijk dat je je bewust bent van je verantwoordelijkheid. Je werkt de hele dag met metaal. Dit kan koud zijn aan je handen. 

Waar werk je als verwarmingsmonteur?

Een verwarmingsmonteur werkt over het algemeen in de private sector en is verantwoordelijk voor aanleg, onderhoud en reparatie van CV-installaties. Meestal bij een installatiebedrijf of een aannemersbedrijf dat zich richt op nieuwbouw- en renovatieprojecten. Als verwarmingsmonteur werk je meestal in loondienst. Het is ook mogelijk als ZZP’er aan de slag te gaan. Je kunt dan werkzaamheden verrichten binnen je eigen klantenkring maar je kunt ook je diensten inzetten voor installatiebedrijven die je inhuren. Hieraan zijn wel specifieke eisen verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een VAR-Wuo verklaring. Op de website van de Belastingdienst kun je hierover meer informatie vinden. 

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Wanneer je wordt ingeschaald als 23-jarige met uitsluitend vmbo/mavo verdien je zo’n €1.550. Dit loopt ongeveer met 100 euro per maand op wanneer je in het bezit bent van je vakdiploma en nog eens met 100 euro wanneer je in het bezit bent van je voortgezet vakdiploma. In de CAO is het aantal functiejaren geregeld. Hoe langer je werkzaam bent des te meer je verdient. Daarnaast gaat de CAO uit van een 38-urige werkweek en is er een vergoeding voor overwerk en ploegendiensten. De salarisbetaling kan per vierweken of per maand zijn. 

 

Voordelen die meestal bij de baan als verwarmingsmonteur horen

Salaris

Een baan als verwarmingsmonteur wordt redelijk goed betaald. Heb je 10 tot 15 ervaring verdien je snel meer dan 2.750 euro bruto per maand.

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding en gereedschappen of andere benodigd materiaal dat je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren wordt gezorgd door de werkgever.

 

De (bij-) baan verwarmingsmonteur is iets voor jou wanneer:

- Je wilt graag zelfstandig werken maar ook in teamverband

- Je wilt niet standaard van 9 tot 17.00 uur werken

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je kunt goed met warmwatersystemen en gereedschappen overweg

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je hebt het diploma VMBO+Techniek, MBO niveau 2 richting assistent-verwarmingsmonteur of MBO niveau 3 richting verwarmingsmonteur.

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van een rijbewijs. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een rijbewijs B of BE.