e-bike

E-bike monteur (m/v)

Als echte e-bike monteur of fietstechnicus is het jouw passie om bezig te zijn met techniek en fijne elektronica. Maar van een e-bike monteur wordt meer gevraagd. Daarnaast draag je klant- en servicegerichtheid hoog in het vaandel. Zowel naar je collega’s maar ook richting de klant wanneer deze de fiets na repartie weer komt ophalen. Het werk is redelijk complex omdat de techniek en elektronica in een e-bike steeds geavanceerder wordt.

 

 

Voordelen die bij deze baan horen zijn:

 • Je wordt verloond conform de Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf CAO.
 • Je neemt deel aan het verplichte pensioenfonds
 • Mogelijkheid te stoppen met werken voor 65-jarige leeftijd
 • Doorbetaling bij ziekte
 • Soms een bedrijfsfiets (natuurlijk een e-bike)
 • Kans op een vaste aanstelling omdat er veel vraag is naar goede monteurs

 

Nadelen die bij deze baan horen

 • Er zijn geen noemenswaardige nadelen. Het beroep blijft voorlopig nog wel in trek

 

Wat ga je doen?

Als e-bike monteur kun je aan de slag bij diverse werkgevers in Nederland of België. Je kunt werk vinden bij een fietsenwinkel, webshop of een e-bike fabrikant. Je werkt de gehele dag aan het repareren, onderhouden of assembleren van e-bikes. Maar je kunt ook werken voor particulieren thuis waarbij je bijvoorbeeld als ZZP’er zelfstandig fietsen repareert. Er zijn diverse goedlopende thuisreparatie servicebedrijven opgericht de laatste jaren. Ook in kleinere steden komen er steeds meer.

Je voert standaard reparaties uit. En je volgt hierbij de gangbare oplossingsmethoden om een probleem snel op te lossen. Daarnaast voer je complexere reparaties uit. Soms lukt het je niet om zelf de fiets te herstellen. Je bestelt dan nieuwe onderdelen, of je treedt in contact met de leverancier en bespreekt de mogelijkheden. Vaak valt een reparatie onder garantiewerk. Daarnaast is het uitvoeren van conventionele fietsreparaties voor jou kinderwerk. Een reparatie hoeft niet altijd van elektrische aard te zijn. Af en toe een wiel of een band verwisselen vind jij geen probleem.

Het is belangrijk dat je klantgericht bent en je goed kunt communiceren. Zodoende kun je goed overleggen met de opdrachtgever en kun je samenwerken met andere collega’s. Dit is ook zeer belangrijk wanneer je bij particulieren thuis werkt. Je dient tevens een gevoel te hebben voor kosten en baten. Soms is een reparatie niet rendabel voor de klant. Het is hiervoor nodig dat je beschikt over voldoende technische kennis, een passie hebben voor fijne elektronica, een uitstekende rekenvaardigheid hebt en communicatief vaardig bent.

Als fietstechnicus ben je uiteraard zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. Jij kijkt kritisch naar het werk dat je collega’s uitvoeren om hiervan te leren. Je werkt zelfstandig en neemt zelf beslissingen en je zorgt dat je vakkennis up-to-date blijft.

 

Welke opleiding heb je nodig voor de baan e-bike monteur?

Om tot de mbo-vakopleiding richting techniek te worden toegelaten dien je te beschikken over een lbo- of vmbo-diploma. Ook word je toegelaten wanneer je enkele jaren mavo, havo of vwo met goed gevolg hebt afgerond. Er zijn geen exacte mbo-opleidingen die opleiden tot e-bike monteur. Er zijn wel diverse commerciële aanbieders die gerichte trainingen aanbieden.

In de vorm van een BBL-dagopleiding kun je opgeleid worden tot fietsenmaker of fietstechnicus. Je werkt dan bij een erkend leerbedrijf voor de beroepspraktijkvorming (BPV) en je gaat daarnaast naar school. Er zal ook voldoende getraind worden op service en communicatieaspecten binnen het vakgebied.

 

Brutoloon

Het aanvangssalaris van een fietstechnicus is ongeveer €1.600 bruto per maand. Dit kan door opleiding en ervaring oplopen naar €1.850 bruto per maand. Zit je nog op school en loop je stage dan ontvang je een kleine stagevergoeding.

cao

Je wordt conform de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf CAO verloond. Hierin vind je eenvoudig je salaris en arbeidsvoorwaarden terug. De huidige cao loopt tot en met 2018.

De baan e-bike monteur is iets voor jou wanneer:

 • Jij eigenlijk altijd wel geïnteresseerd bent geweest in techniek en fijne elektronica
 • Je net zo gemakkelijk uit de voeten kent met specifieke software als met een veersysteem of derailleurversnelling
 • Jij goed samen kunt werken
 • Jij snel problemen in kaart kunt brengen en deze vlot kunt oplossen
 • Jij handig bent met gereedschap
 • Jij bereid bent te blijven leren over het vakgebied

Vervoer

Er wordt uiteraard verwacht wanneer het mogelijk is dat jij op de fiets naar het werk komt. En het liefst natuurlijk op jouw zakelijke e-bike die door de werkgever wordt verstrekt.

Ben jij van mening dat jij de persoon bent die wij zoeken?