Aluminium lasser

Als aluminium lasser ga je aan de slag met plaat-, staaf-, profiel- en buismateriaal. Je werkt aan producten en constructies in aluminium (en RVS). Het is belangrijk dat je ervaring hebt met MIG/MAG/TIG lassen en het werken met dun plaatmateriaal.

Positieve punten van deze baan

- Werken met je hoofd en handen aan tastbare producten

- Je draait meestal gewoon een dagdienst

- Goed salaris

- Arbeidsvoorwaarden conform CAO (klein-) metaal

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Het werk is fysiek zwaar

- Soms werk je onder tijdsdruk

 

Welke opleiding heb je nodig?

Om aluminium lasser te kunnen worden dien je minimaal de opleiding tot basis lasser met goed gevolg te hebben afgerond. Deze MBO-opleiding die je aan een ROC kunt volgen leidt je binnen 2 tot 3 jaar op tot lasser. Tijdens je Beroepspraktijkvorming (BPV) doe je de benodigde praktijkervaring op. Dit verhoudt zich ongeveer van 20% theorie tot 80% praktijkervaring.

Bezit je enkel een LTS of Vmbo-diploma maar heb je wel veel werkervaring dan zijn er zeker ook mogelijkheden om bij een mogelijk nieuwe werkgever op gesprek te komen.

Wat ga je doen?

Tijdens jouw sollicitatie zal goed gekeken worden naar hoeveel ervaring je inmiddels hebt opgedaan met de verschillende lastechnieken. Dit gebeurt niet alleen aan de hand van jouw CV maar je nieuwe werkgever kan je ook vragen een proefmodel te maken. Ter plaatse voer je dan een eenvoudige opdracht uit die beoordeeld wordt.

In het begin krijg eenvoudige opdrachten van je voorman of leidinggevende. Je werkt dan aan 1 standaardproduct en je maakt dit telkens opnieuw. Je kunt zelfstandig werken en je werkt zeer nauwkeurig. Je zaagt, je boort en je gebruikt de snijbrander. Je vormt het plaatmateriaal machinaal en handmatig conform de tekening. Daarna las je de onderdelen netjes aan elkaar. Wanneer je hiermee klaar bent ga je aflassen. Je schuurt, je vijlt en verwijdert de bramen.

Wanneer je klaar bent met een serie producten laat jij jouw werk beoordelen door de voorman of door jouw leidinggevende. Wanneer het de juiste kwaliteit heeft dan handel je de administratieve taken af. Je vermeldt daarbij de gemaakte aantallen, de tijd die je hiervoor nodig hebt gehad en het verbruikte materiaal. Tenslotte zorg jij ervoor dat jouw werkplek schoon en netjes achterblijft zodat jouw collega’s direct kunnen beginnen met werken.

Kom je rechtstreeks uit de schoolbanken dan is het mogelijk om werkervaring op te doen binnen een gecertificeerde leer-/werkplek. Presteer je in deze periode goed dan bestaat zeker de mogelijkheid dat je een (tijdelijk) contract krijgt aangeboden.

Op latere leeftijd zal je het moeten hebben van jouw werkervaring en aanvullende opleidingen. Werk je netjes en nauwkeurig dan zijn er zeker mogelijkheden. Goede aluminium lassers vanaf Tig niveau 2 zijn zeer gewild binnen de sector techniek en metaal.

Meewerkend voorman

Als ervaren lasser kan jouw werkgever jou vragen een voortrekkende rol aan te nemen. Je stuurt dan als meewerkend voorman 2 of 3 andere collega lassers aan. Je helpt hen met vragen en je werkt aan het optimaliseren van de kwaliteit. Deze promotie biedt je voordelen zoals een mooi salaris en goede aanvullende arbeidsvoorwaarden.

 

Waar moet je op letten?

Je moet als aluminium lasser zeer secuur kunnen werken. Je werkt zelfstandig aan metalen producten en projecten die koud kunnen aanvoelen. Aluminium voelt wel minder koud aan dan staal.

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Als je voor een uitzendbureau gaat werken verdien je als aluminium lasser ongeveer €12 bruto per uur. Je verdient dan €1.920 bruto per vierweken bij een volledig dienstverband.

Treed je direct bij een werkgever in dienst dan verdien je meer. Je loon kan dan oplopen naar €2.350 bruto per maand.

Wanneer je de mogelijkheid wordt geboden meewerkend voorman te worden binnen een bedrijf dan ontvang je een maandloon van €2.300 tot €2.800 bruto.

Hierbij geldt telkens hoe hoger je niveau hoe meer je uiteindelijk krijgt betaald.

 

Voordelen die meestal bij de baan aluminium lasser horen

Salaris

Een baan als aluminium lasser wordt goed betaald. Heb je niveau 2 behaald met Tig lassen en heb je 10 tot 15 ervaring verdien je snel meer dan 3.000 euro bruto per maand.

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen. Zie bepalingen van de CAO.

Kleding / Materiaal

Voor kleding en gereedschappen of andere benodigd materiaal dat je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren wordt gezorgd door de werkgever. Of je ontvangt hiervoor een vergoeding.

CAO 

Je valt als aluminium lasser in dienst van een werkgever in de sector metaal verplicht onder de CAO kleinmetaal – Metaalbewerkingsbedrijf. Binnen deze CAO die tot en met 30 april 2017 loopt zijn jouw arbeidsvoorwaarden en salaris geregeld.

 

Enkele belangrijke bepalingen zijn:

Deeltijdwerk: Je werkgever zal jouw verzoek om deeltijd te werken positief tegemoet treden.

Deeltijdpensioen: Je kunt vanaf 58 jaar onder bepaalde voorwaarden met deeltijdpensioen

Toeslagregeling: Werk je buiten het dagvenster van 06.00 uur tot 18.00 uur dan heb je recht op een toeslag.

Arbeidsduur: De normale wekelijkse arbeidsduur bedraagt 38 uur. Op zaterdag wordt in de regel geen arbeid verricht.

Vierdaagse werkweek: Door gebruikmaking van jouw vrijetijdsrechten kun jij jouw werkgever verzoeken 4 dagen per week te gaan werken.

Vergoeding overuren: Werk je buiten het dagvenster dan heb je recht op een extra vergoeding die loopt van 0,78% tot 1,21% van je bruto uurloon.

Ploegentoeslag: Je ontvangt een toeslag van 14% over je maand- of vierwekenloon wanneer je in ploegendiensten werkt.

Reiskostenvergoeding: Reizen voor je werk wordt vergoed tot de meerdere kosten die hiervoor maakt.

Verblijfskosten: Dien je buiten de plaats te werken waarvoor je dienstverband is aangegaan heb je in alle redelijkheid recht op een vergoeding voor verblijfskosten.

 

De (bij-) baan aluminium lasser is iets voor jou wanneer:

- Je zelfstandig en secuur kunt werken

- Je gemakkelijk tekeningen kunt lezen

- Je ervaring hebt met MIG/MAG/TIG lassen

- Je bereid bent soms voor je werk te reizen

- Je de Nederlandse goed beheerst

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een auto.