Medewerker groenvoorziening

Het werk van een medewerker groenvoorziening bestaat uit het aanplanten en onderhouden van allerlei soorten groen. Hierbij kan gedacht worden aan tuinen, parken, bermen, plantsoenen, grasvelden, natuurterreinen en bossen. Het werk gebeurt zelfstandig of in teamverband. In de baan zit ruimte voor meer verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld het leiding gegeven aan een team.

Positieve punten van deze baan

- Werken in de buitenlucht

- Redelijk goede verdiensten

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Werken in weer en wind

- Fysiek kan het zwaar werk zijn.

 

Welke opleiding heb je nodig voor de functie van medewerker groenvoorziening?

Om als medewerker groenvoorziening aan de slag te gaan is een vooropleiding niet verplicht. Wel is het zo dat werkgevers vaak een MBO-diploma richting groen vragen, hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de MBO-opleiding Tuinbouw. Er zijn ook gerichte MBO-opleidingen die specifiek opleiden tot medewerker groenvoorziening. Er zijn zelfs HBO-opleidingen zoals de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. Naast een diploma wordt vaak gevraagd om het VCA certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) en spuitlicentie. Het is tegenwoordig ook mogelijk om een cursus medewerker groenvoorziening te volgen via een afstandsopleider zoals de LOI of NTI. Men volgt in dit geval de opleiding op afstand en er moet examen gedaan worden op een examenlocatie in Nederland.

Waar kun je werken?

Als medewerker groenvoorziening is het mogelijk om aan de slag te gaan bij een profit- of non-profitorganisatie, bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf of gemeente.

Salarisindicatie

Het startsalaris van een medewerker groenvoorziening ligt rond de 1600 euro bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot ongeveer 2000 euro, dit is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring.

Competenties

- Zelfstandig en/of in teamverband kunnen werken

- Lichamelijk in orde (goede conditie)

- Klantgericht

- Resultaatgericht

- Flexibel

- Creatief

- Nauwkeurig

 

Werkgelegenheid en toekomstperspectief

Er is redelijk veel vraag naar medewerkers groenvoorziening en het is dan ook niet heel lastig om aan een baan te komen. Wel zijn de baankansen aanzienlijk groter op het moment dat men in het bezit is van een diploma richting groen aangevuld met het VCA-certificaat en spuitlicentie. Met wat voor soort werk een beginnend medewerker groenvoorziening start is afhankelijk van de gevolgde opleiding en werkervaring. Indien er geen of nauwelijks opleidings- en werkachtergrond is start de medewerker met het wieden van onkruid en schoffelen. Het werk wordt of is complexer indien er meer opleidingen en cursussen zijn gevolgd evenals werkervaring is opgedaan. Indien men een MBO-opleiding richting groen heeft gevolgd is het mogelijk om een vervolgopleiding te doen op HBO-niveau, hierbij kan gedacht worden aan een HBO-opleiding zoals Tuin- en Landschapsinrichting.

 

Goed om te weten

Vaak wordt bij vacatures voor medewerker groenvoorziening gevraagd of men fulltime aan de slag kan en of men in het bezit is van een rijbewijs (en auto) en dat er werkervaring aanwezig is met machines (bijvoorbeeld maaiers) en andere gereedschappen. Indien men hieraan voldoet zijn de baankansen optimaal.

 

Voordelen die meestal bij de baan als medewerker groenvoorziening horen

Salaris

Een baan als medewerker groenvoorziening wordt redelijk betaald. 

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald. Het vakantiegeld is 8% van het brutoloon en dit krijg je uitbetaald in mei.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Cursussen of trainingen

Soms stelt je werkgever je in de gelegenheid aanvullende cursussen of trainingen te volgen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding en schoenen wordt meestal gezorgd door je werkgever. Anders ontvang je hiervoor vaak een vergoeding.

 

De baan medewerker groenvoorziening is iets voor jou wanneer:

- Je graag met bloemen en planten werkt

- Je werkt graag buiten en niet op kantoor

- Je wilt graag zelfstandig werken

- Je wilt standaard van 9 tot 5 werken

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je hebt een opleiding richting groen

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets of een auto. Als medewerker groenvoorziening is het handig als je in het bezit bent van een rijbewijs.