Reisleider / Reisleidster

Ben jij altijd al een reislustig type geweest die graag alle uithoeken van de wereld wel een keer zou willen zien? En tevens geld verdienen met een fulltimebaan of vakantiewerk? Dan is de baan reisleider of reisleidster wel iets voor jou.

 cruise

Positieve punten van deze baan

- Een vakantiegevoel terwijl je aan het werk bent

- Veel verschillende plekken op de wereld verkennen (studiereizen)

- Naast werk ook vrije tijd die je zelf kunt indelen

- Vaak kost en inwoning tegen een kleine vergoeding

- Een gemiddeld salaris

- Veel verantwoordelijkheid en veel samenwerken

- Volop banen bij veel werkgevers

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Hard werken tegen een gemiddeld salaris

- Je dient ook bereikbaar of beschikbaar te zijn tijdens je vrije tijd voor vragen of problemen

- Veel van huis

- Je baan is soms lastig te combineren met verplichtingen thuis

 

Welke opleiding heb je nodig?

MBO

Voor de functie reisleider of reisleidster kun je op mbo-niveau zijn opgeleid in een 1, 2 of 3 jarige opleiding. Deze opleiding kun je volgen aan een ROC volgen in de richtingen toerisme en recreatie.

HBO

Een werkgever kan ook reizen aanbieden waarbij van de reisleider wordt verwacht dat deze hbo is geschoold. Je hebt dan een hbo-diploma behaald in de richting internationaal toerisme.

Talenkennis

Een duidelijke pré is als je de Nederlandse en Engelse taal uitstekend beheerst en daarnaast nog één of meerdere andere talen.

Wat ga je doen?

Als reisleider of reisleidster ben je verantwoordelijk voor het ontvangen van vakantiegangers of groepen die op de door hen geboekte bestemming aankomen. Jij ontvangt en begroet hen en wijst hen de weg naar de receptie van het hotel of de accommodatie waar zij zich als eerste moeten aanmelden en inschrijven.

Hebben de gasten zich ingeschreven dan wijs je hen de weg naar de accommodaties. Zijn deze verderop gelegen dan begeleid je hen met de transfer. Je vertelt hen dat jij het aanspreekpunt bent voor vragen, opmerkingen en/of problemen. Vragen beantwoord je wanneer je gasten hiermee bij jou komen maar je kunt ook eens per week een vragenuurtje houden voor alle gasten gezamenlijk.

Toeristische uitstapjes

Je begeleidt de gasten op toeristische uitstapjes. Dit doe je soms alleen maar het kan ook zijn dat je hierbij collega reisleiders inzet. Vaak worden deze uitstapjes gepland met een bus of een boot. Als reisleider ben je verantwoordelijk voor een eventuele kas en bijbehorende administratie. Ook heb je oog voor aanvullende verkoopmomenten voor jouw organisatie. Als reisleider probeer je extra omzet te genereren voor jouw werkgever met de uitstapjes.

Je onderhoudt contact met jouw werkgever, de agent, het hotel, accommodatie of camping. Je voert overleg om alles volgens plan te laten verlopen. Het is belangrijk dat jouw gasten tevreden zijn en tijdens hun vakantie of bij thuiskomst geen klachten hebben.

Jongerenvakanties

Wanneer je reisleider bent tijdens jongeren vakanties dan worden er andere vaardigheden van jou gevraagd. Je draagt verantwoordelijkheid voor de jongeren bij aankomst, tijdens het verblijf en bij het terugkeren naar huis. Maar daarnaast ben jij ook een echte gangmaker tijdens het feest. Je zorgt ervoor dat de jongeren een heel leuke tijd beleven waarop zij nog lang met plezier kunnen terugkijken. Dit bestaat voornamelijk uit zon, zee en party’s. Als reisleider zorg jij voor een leuke en veilige zomer.

Lees hier het Interview met reisleidster Gabriëlla

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Het gemiddelde salaris voor een reisleider of reisleidster van 23 jaar of ouder is €1.750. Op basis van werkervaring, opleiding en leeftijd kun je worden ingeschaald tussen €1.423 en €1.943 bruto per maand.

 

Voordelen die meestal bij de baan reisleider / reisleidster horen

Salaris

Een reisleider ontvangt een marktconform salaris

Vakantiegeld

Je hebt recht op 8% vakantiegeld. Dit wordt uiterlijk in de maand mei uitbetaald.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald. 

Extra gewerkte uren

Je werkweek bestaat uit 39 uur. Werk je over 26 weken gemiddeld meer dan 39 uur per week dan heb je recht op compensatie in de vorm van extra vrije tijd.

Bereikbaarheidsdiensten

Wanneer je een bereikbaarheidsdienst draait heb je recht op een vergoeding van €13 of €26.

Studiereizen

Wanneer je in opdracht van jouw werkgever een studiereis maakt heb je recht op vergoeding van de kosten voor vervoer, verteer en overnachting.

 

De (bij-)baan reisleider is iets voor jou wanneer:

- Je van reizen houdt

- Je een open en toegankelijk karakter hebt

- Je fit en gezond bent

- Je graag als mensen een leuke tijd wilt bezorgen

- Je wilt graag in een internationale omgeving wilt werken

- Je dienstverlenend bent

- Je voldoende kennis hebt van vreemde talen en culturen

- Je beheerst de Nederlandse taal en Engelse taal goed in woord en geschrift

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Je een MBO of HBO opleiding Toerisme succesvol hebt afgerond

 

Als reisleider is het handig als je minimaal beschikt over een rijbewijs B.