Campingmedewerker (m/v)

Werken als campingmedewerker is een leuke en afwisselende functie. Campingmedewerkers zijn meestal jonge studenten die in hun zomervakantie graag iets bij willen verdienen en toch ook willen genieten van een vakantie in een ander land. Als campingmedewerker werk je veelal in het hoogseizoen op een middelgrote of grote camping. Favoriete landen waar campingmedewerkers graag willen werken zijn de Zuid-Europese vakantielanden. Maar ook landen in andere werelddelen zijn in trek. Hoewel het over het algemeen jonge mensen zijn die het beroep van campingmedewerker uitoefenen zoeken sommige campings naar wat oudere stellen om bijvoorbeeld een camping te beheren gedurende het vakantieseizoen.  

Positieve punten van deze baan

- Werken met volwassenen en kinderen uit diverse landen en culturen

- Afwisselend binnen en buiten werken

- Zowel parttime als fulltime mogelijkheden

- Werken in een internationaal team

- Redelijk goede verdiensten

- Werken aan je talenkennis

- Werken in een mooie en vrolijke omgeving

- Naast je werk genieten van je vrije tijd

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Fysiek kan het zwaar werk zijn

- Het is over het algemeen hard werken en veel uren maken

- Het is soms vies werk

- Soms in het weekend werken of 's-avonds

- Je kunt te maken krijgen met vervelende of dronken campinggasten

 

Welke opleiding heb je nodig?

Veelal is er geen specifieke opleiding vereist om als campingmedewerker een hoogseizoen te werken. Er wordt wel van je gevraagd dat je je talen spreekt, hard werkt en sociaal vaardig bent. Ook goed kunnen omgaan met kinderen en een leuke bijdrage kunnen leveren aan een animatieteam is een pré. Ook veel studenten die aan het MBO of HBO Toerisme studeren willen graag een keer ervaring opdoen op een camping.

 

Wat ga je doen?

Tijdens de ochtend word je meestal ingezet bij de receptie, het animatieteam of bij het schoonmaken van tenten, chalets of vakantiehuisjes. Alles moet in een nette staat zijn voordat de nieuwe gasten arriveren. Soms word je ook ingezet als bedieningsmedewerker in het restaurant of in de campingwinkel. Na de lunch ben je in de buurt van de receptie aanwezig om nieuwe gasten op te vangen en hen wegwijs te maken op de camping of eenvoudige administratieve werkzaamheden te verrichten. Het kan ook zijn dat je gasten helpt met eventuele ongemakken die zij ondervinden op de camping of het onderhouden van toilet- en douchegelegenheden. Voor dat je naar de camping komt zijn er al afspraken gemaakt over de uren die je werkt en die je vrij te besteden hebt. Meestal woon je in deze periode ook op de camping in een tent of een andere vakantiegelegenheid. 

 

Waar moet je op letten?

Als campingmedewerker is het fijn als je van nature een open en sociaal karakter hebt. De hele dag ga je om met mensen uit verschillende culturen en van verschillende leeftijden. Daarnaast is het goed als je een EHBO-diploma hebt en eerst hulp kunt verlenen. Soms moet je namelijk ook toezicht houden bij spellen, speeltoestellen of het zwembad. Het is een pré als je naast Nederlands één of meerdere vreemde talen spreekt. 

 

Waar werk je als campingmedewerker?

Als campingmedewerker werk je op een camping in Nederland of een ander land. Je kunt voor een zelfstandige camping werken maar ook voor grote organisaties met vestigingen in diverse landen zoals Eurocamp.

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Als campingmedewerker krijg je meestal niet echt een salaris. Wanneer je tevens kost en inwoning krijgt ontvang je daarnaast een soort zakgeld. Je moet dan rekenen op 500 tot 1.200 euro per maand. Dit verschilt erg per organisatie en camping. Wanneer je geen kost en inwoning krijgt en daar dus zelf voor zorgt spreek je meestal een uurloon af. Als campingmedewerker kun je rekenen op 5 tot 7,50 euro gemiddeld per uur. Soms ontvang je daarnaast nog fooien van campinggasten. Werk je voor een grote internationale organisatie is er meestal meer standaard geregeld. Zo kan het zijn dat je nog een training kan volgen in Nederland voordat je vertrekt. En ook kun je een bijdrage ontvangen in de reiskosten voor de heen- en terugreis.

Voordelen die meestal bij de baan als campingmedewerker (M/V) horen

Salaris

Je ontvangt een vorm van zakgeld. Je kost en je inwoning worden geregeld door je werkgever. Naast vakantie vieren houd je er zo'n 500 tot 1.200 euro aan over. Bij grotere organisaties kun je met korting een verblijf huren. Je ontvangt dan wel gewoon salaris. Ook zijn er vaak afspraken te maken over een bijdrage in de reiskosten. Heel af en toe heeft een organisatie of camping een commissieregeling. Wanneer je je extra goed inzet en je zorgt voor een goed seizoen van de camping ontvang je een bonus of provisie.

Vakantiegeld

Het loon of zakgeld dat je ontvangt is inclusief alles. Je ontvangt geen vakantiegeld of toeslagen.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris meestal niet doorbetaald. Het ligt er natuurlijk aan als je een dag uitvalt omdat je iets verkeerds hebt gegeten of dat je met een gebroken been weken niet kunt werken.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt krijg je daar vaak niets voor terug. Het kan zijn dat je een extra drankje mag drinken in het restaurant of gebruik mag maken van een voorziening van de camping.

Cursussen of trainingen

Aanvullende cursussen of trainingen worden niet door je werkgever vergoed. Bij grote internationale organisaties komt het voor dat je eerst een training volgt voordat je vertrekt.

Kleding / Materiaal

Je moet zelf voor goede kleding zorgen. Vaak krijg je wel een poloshirt met een logo of tekst van de camping daarop. 

 

De (bij-)baan campingmedewerker is iets voor jou wanneer:

- Je van mensen houdt

- Je een rustig en sociaal karakter hebt

- Je fysiek sterk bent

- Je graag als mensen een leuke tijd wilt bezorgen

- Je wilt graag in een internationale omgeving wilt werken

- Je graag mensen helpt

- Je voldoende kennis hebt van vreemde talen en culturen

- Je beheerst de Nederlandse taal goed in woord en geschrift

- Je bent vriendelijk tegen klanten

- Het volgen van een MBO of HBO opleiding Toerisme is een pré.

 

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van een rijbewijs. Dit gaat dan over het algemeen om een rijbewijs B.