Chatoperator (m/v)

Chatten

Deze baan is niet geschikt voor iedereen. Het moet je echt liggen. En je prettig voelen bij dit soort thuiswerk.

Het chatwerk kan voor reguliere bedrijven zijn, of voor stichtingen die bijvoorbeeld lotgenoten van een ziekte bij elkaar brengen en die hiermee een helpdesk functionaliteit willen aanbieden aan hun klanten of bezoekers. Maar dit thuiswerk kan ook voor bedrijven zijn die voornamelijk erotische diensten, paranormale diensten en andere diensten willen aanbieden. Deze laatste sector is hard bezig om een goed imago en goed werkgeverschap te omarmen. Dat blijkt vooral uit de professionaliteit die sommige websites en vacatures tegenwoordig uitstralen.

 

Positieve punten van deze baan

- Goed verdienen

- Extra bonussen mogelijk

- Informele werksfeer

- Eigen tijd indelen

- Thuiswerken

- Persoonlijke coach

- Geen fysiek contact met je klanten

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Wisselend inkomen

- Communicatie met klanten die niet iedereen prettig vindt

- Mogelijk verlies van anonimiteit (bij erotische chats kan dit vervelend zijn)

- Commentaar uit je omgeving

- Geen ontslagbescherming

 

Welke opleiding heb je nodig?

Hier is een onderscheid nodig.

Werk je voor een bedrijf, stichting, internetprovider of telefoonaanbieder zal je gedegen kennis moeten hebben van hun systemen, producten en of diensten. Vaak vindt dan vooraf een inwerkperiode plaats waarbij je training volgt.

Werk je als chatoperator voor een erotische website dan is er geen opleidingseis voor een chatoperator. Het belangrijkste is dat je correct Nederlands spreekt en schrijft en kunt omgaan met computerapparatuur. Dat je er goed uitziet, een prettige stem hebt en enige algemene ontwikkeling bezit is een pré. Dit laatste is alleen belangrijk als er ook een webcamfunctie is.

 

Wat ga je doen?

Als chatoperator kun je vanuit je eigen huis een gemakkelijk een parttime of fulltime inkomen verdienen. Wanneer jij creatief, open en makkelijk bent met woorden is dit zeker geen probleem. Dit geldt voor vrouwen maar net zo goed voor mannen.

Na je inschrijving volgt een algemene sollicitatie. Het gaat er hierbij om of jij weet wat de functie precies inhoudt en wat er van je wordt verwacht. De spelregels en voorwaarden waaronder jij werkt en de klanten benadert moeten vooraf volkomen duidelijk zijn. Jouw werkgever zit net als jij niet te wachten op problemen achteraf. Ook wordt gekeken naar je internetverbinding en je computerapparatuur en randapparatuur. Deze moeten aan minimale eisen voldoen. En uiteraard hoe je er uitziet en of je een prettige stem hebt.

Ben je aangenomen als chatoperator dan ontvang je de inloggegevens van jouw persoonlijke omgeving en krijg je een persoonlijke coach toegewezen die jou gaat helpen. Jouw persoonlijke internetpagina ga je vullen met algemene gegevens van jezelf. Je neemt bijvoorbeeld op wat je hobby’s zijn, je leeftijd (en eventueel je maten bij erotisch contact). Ook plaats je hier een mooie foto van jezelf. Het werk is voornamelijk gericht op mannen die uit zijn op seksueel getinte gesprekken. Maar dit hoeft niet. Ook commerciële bedrijven, stichtingen, telecomproviders, webwinkels en internetproviders zijn op zoek naar gekwalificeerde chatoperators.

Daarna ga je online!

Je zult snel merken dat de eerste bezoekers jou weten te vinden. Het draait nu om jouw creativiteit. Je werkgever geeft je veel ruimte en vrijheid om hier zelf invulling aan te geven. Vooral de spontaniteit heeft een omzet verhogend karakter. Hoe beter jij je best doet en hoe meer je werkt des te meer je verdient.

Diverse projecten

Een werkgever heeft vaak meerdere websites waarop hij zijn diensten aanbiedt. Dit betekent dat er mogelijkheden voor jou zijn om verschillende werkzaamheden uit te voeren. Deze afwisseling houdt je werk interessant. Het kan zijn dat je alleen maar wil chatten via een chatbox. Of dat je ook wilt chatten via de webcam. Ook kun je bij gebleken geschiktheid doorstromen naar betere websites. Je inkomsten zullen dan ook stijgen.

 

Waar moet je op letten?

Hoewel je werkt op basis van een fictief profiel is je anonimiteit niet gewaarborgd.

 

Waar werk je als chatoperator?

Je kunt voor onderstaande werkgever gaan werken. Dit is een professionele partij die aan te bevelen is.

 

 

Hoe hoog is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Je verdient ongeveer 10 tot 17 cent per bericht bij een reguliere chatoperator. Je moet er rekening mee houden dat een saldo vaak pas vanaf €50 wordt uitbetaald. De uitbetaling gebeurt over het algemeen op factuur. Je bent dus een kleine zelfstandige (ZZP’er). Is dit het geval dan dien je een boekhouding bij te houden en je inkomsten aan te geven bij de Belastingdienst.

 

CAO

Er is geen CAO voor chatoperators. Werk je voor een bedrijf in de vorm van chatoperator in een helpdeskfunctie dan val je onder CAO van die sector.

 

Voordelen die meestal bij de baan chatoperator horen

Salaris – Een chatoperator heeft een prima salaris

Ontslagbescherming – Wanneer je niet in loondienst komt geniet je geen ontslagbescherming

Bonus – Vaak is bij goede prestaties ruimte voor een extra bonus

Apparatuur – Werk je in dienst van een werkgever op locatie dan zorgt hij voor alle apparatuur.

Vervoer – Over het algemeen werk je vanuit huis en is vervoer niet nodig

Belastingen en premies - Vaak word je per factuur uitbetaald. Hiervan moet je wel een deel reserveren voor je belasting en premies.

 

De (bij-) baan chatoperator is iets voor jou wanneer:

- Je wilt graag zelfstandig werken

- Je geen 9-tot-5 baan zoekt

- Je werkt graag in een dienstverlenend beroep

- Je bent creatief en communicatief vaardig

- Je hebt een open en prettige persoonlijkheid

- Je beheerst de Nederlandse taal en het liefst nog andere buitenlandse talen

- Je bent vriendelijk tegen bezoekers

- Je bent 18 jaar of ouder

 

Vervoer

Voor deze thuiswerkbaan hoef je niet te reizen. 

 Zoek hier naar vacatures