Orderpicker

Als orderpicker of orderverzamelaar zorg jij er voor dat alle klanten voorzien worden van de juiste producten. Je kunt als orderpicker werken voor een bedrijf dat levert aan consumenten (B2C) maar ook bij een groothandel of fabriek die alleen levert aan winkels (B2B). De werkzaamheden zijn inhoudelijk niet verschillend maar je kunt je voorstellen dat de omvang wel anders is.  

 

Positieve punten van deze baan

- Werken met collega's

- Veel werk voor studenten om naast hun studie te doen

 

 

Negatieve punten van deze baan

- Soms is het nodig dat je extra uren werkt

- Flexibele werktijden en ploegendiensten

- Het kan zwaar werk zijn

 

Welke opleiding heb je nodig?

Om als orderpicker aan de slag te kunnen heb je geen specifieke opleiding nodig. Het is over het algemeen laag geschoolde arbeid. De werkgevers die orderpickers zoeken hebben meestal een intern programma om je in te werken. Deze bedrijven zullen ook altijd vragen of je al werkervaring hebt als orderpicker. Deze kandidaten verdienen dan de voorkeur. Er zijn wel opleidingsinstituten die je kunnen opleiden tot orderpicker. Je moet dan rekenen op een studieduur van enkele dagen tot enkele weken. Van belang is dat je hebt geleerd om te gaan met scanapparatuur en met een EPT (Elektronische Pallettruck)

Meestal kun je met de volgende diploma's als orderpicker gaan werken:

  • Vmbo
  • Mavo

Wil je echt meer werkzaamheden kunnen verrichten in het magazijn of aan de balie kies dan voor een 2-jarige BOL-opleiding tot Logistiek medewerker

 

Wat ga je doen?

Na je sollicitatie zal je in de regel eerst ingewerkt worden door een collega en soms moet je eerst een aantal dagen meelopen voordat je helemaal klaar bent om zelfstandig als orderpicker aan de slag te kunnen. Met behulp van een scanner verzamel je de bestelling van de klant. Het kan zijn dat je deze tevens moet verpakken en gereed moet maken voor verzending. Soms is het ook een onderdeel van je taak dat je de retour gekomen goederen scant en de procedure hiervoor afhandelt. Dit is per bedrijf verschillend. Bij grote distributiecentra is er een duidelijke functieverdeling en beperk jij je vaak tot het daadwerkelijk verzamelen van de producten.  

 

Waar moet je op letten?

Omdat je veelal bezig bent met verzamelen van producten moet je erg nauwkeurig kunnen werken. Ook moet je goed kunnen tellen. Daarnaast dien je overweg te kunnen met computers, scanapparatuur, geautomatiseerde systemen en palletwagens of een heftruck. 

 

Waar werk je als orderpicker?

Als orderpicker kun je werken voor bedrijven de direct leveren aan consumenten of bij bedrijven die leveren aan andere bedrijven. De mogelijkheden zijn groot. Je kunt aan de slag bij Bol.com tot aan een groenteveiling in Limburg. De processen verschillen niet veel van elkaar. Je functie ziet er bij het ene bedrijf misschien anders uit omdat je meer verantwoordelijkheden toebedeeld krijgt dan bij een ander bedrijf. Er zijn veel bedrijven die orderpickers zoeken. 

 

Wat is het brutoloon dat je gaat verdienen?

Het gemiddeld bruto uurloon van een orderpicker bedraagt € 9,00 bij een leeftijd van 22 jaar.

Voordelen die meestal bij de baan als orderpicker horen

Salaris

Een baan als orderpicker wordt redelijk betaald. Wanneer je dit werk gaat doen naast je studie kun je goed bijverdienen. Het werken in ploegendiensten levert een hoger maandsalaris op.

CAO

Je valt onder de CAO van het bedrijf waar je werkzaam bent. 

Vakantiegeld

Tijdens je vakantie wordt je salaris doorbetaald als je een vast aanstelling hebt. Het vakantiegeld staat vermeld in de CAO. Ben je oproepkracht of flexwerker dan wordt het vakantiegeld en de aanspraak op vakantiedagen direct bij je uurloon berekend en uitbetaald.

Doorgroeimogelijkheden

Er zijn diverse doorgroeimogelijkheden. Zoals logistiek medewerker of met een aanvullende studie commercieel medewerker binnendienst.

Bij ziekte

Wanneer je ziek bent krijg je je salaris doorbetaald. Dit geldt wanneer je een vaste aanstelling hebt of een oproepcontract met een aantal vaste basisuren.

Extra gewerkte uren

Wanneer je extra uren werkt kun je ervoor kiezen om deze uit te laten betalen of je spaart de uren op zodat je extra vrije dagen kunt opnemen.

Kleding / Materiaal

Voor kleding moet je zelf zorgen. Voor scanapparatuur zorgt je werkgever.

 

De (bij-) baan orderpicker is iets voor jou wanneer:

- Je wilt graag zelfstandig werken maar ook in teamverband

- Je wilt niet standaard van 9 tot 5 werken

- Je beheerst de Nederlandse taal

- Je kunt goed tellen

- Je kunt overweg met geautomatiseerde computersystemen, scanapparatuur en palletwagen

- Je bent nauwkeurig in je werk

- Je houdt van redelijk zwaar werk

- Je vindt het niet erg om in een lawaaierige, kille omgeving te werken

 

De werkgever kan van je vragen dat je in het bezit bent van eigen vervoer. Hierbij dien je vooral te denken aan het hebben van een fiets.