Medewerker rouwvervoer (m/v)

Als medewerker rouwvervoer zullen je taken bestaan uit het verzorgen, vervoeren en inkisten van overledenen. Daarnaast verricht je de bijbehorende administratieve verwerking rondom de verzorging en het vervoer en soms help je mee bij het in elkaar zetten (assembleren) of afwerken van uitvaarkisten. Ook het voorraadbeheer van de kisten behoort tot jouw takenpakket. Je werkt volgens vaste protocollen.

 

Voordelen van het beroep medewerker rouwvervoer zijn:

- Een gedenkwaardige bijdrage leveren voor nabestaanden van de overledene

- Geschikt als bijbaan

- Redelijke verdiensten

 

Nadelen van het beroep medewerker rouwvervoer zijn:

- Dagelijks omgaan met verdriet van nabestaanden kan zwaar zijn

- Vaak uitsluitend een oproepcontract mogelijk

- Veel wisselende uren en diensten

 

Wat ga je doen?

Na je sollicitatie zal je bij gebleken geschiktheid een 0-urencontract worden aangeboden. Je gaat op oproepbasis dag-, weekend- en nachtdiensten draaien. Je ontvangt je rooster enkele weken voordat je oproep in gaat zodat je weet wanneer je beschikbaar dient te zijn en wanneer je vrij bent. Af en toe wordt een vast contract voor een volledige werkweek aangeboden.

Ontvang je een telefoontje dat er iemand is overleden of dat er een uitvaart gepland staat dan bereid je je voor op de werkzaamheden. Je zoekt uit waar het adres is, bepaalt de route en je neemt contact op met je collega vervoerder. Daarnaast draag je de kleding die door de uitvaarorganisatie aan jou beschikbaar is gesteld.

Betreft het een overlijden thuis en dient het lichaam opgehaald te worden dan ga je samen met je collega vervoerder in de rouwauto naar het opgegeven adres. Je draagt dan je werkkleding. Met alle respect voor de overledene en de nabestaanden verzorg je de overledene zodat deze klaar is voor het vervoer naar het mortuarium. In dit deel van jouw takkenpakket kun jij je ook specialiseren. Je werkt dan als Overledenenverzorger (m/v).

Betreft het een uitvaart die over enkele dagen gaat plaatsvinden dan voer je overleg op kantoor over hoe de uitvaart wordt vormgegeven. Er wordt zoveel mogelijk voldaan aan de vervoerswensen van de klant. Dit kan betekenen dat er meerdere volgauto’s nodig zijn. Tegenwoordig wordt er ook vaak afgesproken dat de bezoekers worden uitgenodigd bij het uitvaartcentrum. Je werkt uiteraard volgens vaste protocollen.

Vaak behoort tot je takenpakket ook het voorraadbeheer van de uitvaartkisten. Je zorgt ervoor dat er voldoende kisten op voorraad zijn of dat deze kisten binnen korte tijd geleverd kunnen worden. Er wordt van je verwacht dat je een goede fysieke conditie hebt in verband met de tilwerkzaamheden.

Alle administratieve handelingen die horen bij de verzorging en het vervoer werk je netjes af. 

 

Welke opleiding heb je nodig voor de functie medewerker rouwvervoer?

Er wordt voor deze functie een mbo werk- en denkniveau gevraagd. Vooral is van belang dat je klantgericht, empatisch, collegiaal en flexibel bent. Je kunt een beroepsgerichte opleiding volgen voor dit werk. Het is een pré als je certificaten voor overledenenverzorging bezit. Daarnaast dien je in ieder geval te beschikken over een rijbewijs B.

  

Jouw competenties

- Klantgericht

- Empathisch en sociaal

- Betrokken en collegiaal

- Zelfstandig

- Je dient sterk in je schoenen te staan 

 

Brutoloon

Je wordt volgens de cao ingeschaald bij de bij jouw functie behorende functieschaal. Je kunt rekenen op een loon van €1.635 tot €1.835. Een precies salaris is niet te noemen omdat dit afhangt van jouw leeftijd, opleiding en ervaring. Genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.   

CAO 

Op 12 november 2015 is de nieuwe cao voor 2016 en 2017 in de uitvaartbranche gepubliceerd in de staatcourant. Hierin vind je naast de salarisschalen voor jouw functie ook alle andere collectieve arbeidsvoorwaarden. Werk je voor een uitvaarorganisatie dan is deze cao ook op jouw bedrijf van toepassing.

 

Waar kun je werk vinden?

Je werkt doorgaans als medewerker rouwvervoer voor een uitvaartorganisatie. Dit kan een grote organisatie zijn zoals Dela, maar ook regionale kleinere uitvaartorganisaties bij jou in de buurt hebben soms vacatures.

 

De (bij-) baan medewerker rouwvervoer is iets voor jou wanneer:

- Je wilt graag een gedenkwaardige bijdrage leveren tijdens een uitvaart

- Je bent empathisch, sociaal, collegiaal en klantgericht

- Je vindt het niet erg wisselende uren te werken (ook ’s-nachts en in het weekend)

- Je voelt je betrokken bij de uitvaartbranche

- Je bent minimaal in het bezit van een rijbewijs B

- Je bent fysiek en emotioneel gezond en sterk

 

Vervoer

Je werkgever kan je vragen met eigen vervoer naar het uitvaartcentrum te komen als je dienst begint. Je zult dan over eigen vervoer moeten beschikken.