Veel mensen vinden het behoorlijk spannend om voor het eerst te gaan solliciteren bij hun potentiële werkgever. Dit is niet voor niets! Welke kleding draag je naar een sollicitatiegesprek? Hoe spreekt je een werkgever aan tijdens het gesprek? Op welke manier introduceer je jezelf? Enzovoorts. Op internet vind je veel tips voor het solliciteren bij een mogelijke nieuwe werkgever. In dit artikel hebben we een aantal van deze tips voor je verzameld. Wees je er vooral van bewust dat het leukst bent, als je jezelf bent tijdens het sollicitatiegesprek!

 

Zorg voor de juiste kleding en aanspreekvorm

Het is sterk afhankelijk van de branche waarin een potentiële werkgever actief is, op welke manier je gekleed moet gaan naar een sollicitatiegesprek. Bij een internetbureau is de kledingstijl vaak heel anders dan bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor of een bank. Het is erg belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het bepalen van je kleding voor een sollicitatiegesprek. Je wilt immers niet direct buiten de boot vallen bij je eerste kennismaking met je potentiële werkgever. Minstens zo belangrijk als je kleding is ook je manier van praten. Spreek een werkgever altijd met “u” aan, tenzij de werkgever aangeeft dat “je” gewenst is.

 

Bereid jezelf goed voor op een sollicitatiegesprek

Naast de voorbereiding op het gebied van aanspreekvorm en kleding dien je ook andere soorten voorbereidingen te treffen. Zoek bijvoorbeeld vooraf uit wat je jaarsalaris wordt bij een werkgever. Je jaarsalaris bereken kan tegenwoordig heel eenvoudig online! Op het moment dat een werkgever een lager jaarsalaris biedt dan jij vooraf had berekend, kun je beter op zoek gaan naar een andere werkgever. Zo voorkom je dat je te weinig betaald krijgt voor de werkzaamheden die je uit gaat voeren. Bekijk vooraf ook altijd de website van de organisatie waar je gaat solliciteren en bedenk hierbij wat je hiervan aanspreekt.