Ongezond personeel kost een bedrijf jaarlijks veel geld maar nog steeds doen werkgevers te weinig om het personeel fit en gezond te houden of te krijgen.

In menig bedrijfskantine is het geen uitzondering dat er vette snacks worden geserveerd. Een frikandel, kroket of nasischijf bij de lunch vindt menig personeelslid nog steeds erg lekker. Van huis meegenomen brood wordt met tegenzin opgegeten of na een uur of drie gewoon weggegooid.

Dit geldt natuurlijk niet voor iedere werknemer. Gelukkig zijn er heel veel fitte en gezonde werknemers die dagelijks letten op wat zij eten en hun woon-/ werkverkeer op de fiets doen. Wat voor weer het ook is! Maar deze drive om gezond te leven komt dan vaak wel van de medewerker zelf en niet van de baas.

De vraag is natuurlijk of een werkgever zo betuttelend moet zijn dat hij let op wat een werknemer eet, drinkt of hoe hij naar zijn werk komt?

Maar gezondheid en fit zijn en blijven is een hot item dat erg vaak breed wordt uitgemeten in de media, door voedingsdeskundigen in vlogs op YouTube worden gegooid en in de politiek de nodige aandacht krijgt omdat het gepaard gaat met hoge uitgaven. De kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit en veel ziekten worden tegenwoordig gelinkt aan onze eigen levensstijl. Kosten worden verhaald op burgers in de vorm van hoge premies en een hoog eigen risico. Maar ook op werkgevers door premieopslagen bij een toename van instroom in de Ziektewet (ZW) of de wet Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Om nog maar niet te spreken over de kosten van de loondoorbetalingsverplichting van twee jaar bij ziekte, re-integratiekosten en de kosten van de arbodienst.

En het lijkt erop dat al deze maatregelen nog steeds niet goed werken. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) maakte vorig week nog bekend dat er een forse toename is van de instroom in de WIA. Zorgverzekeraars moeten nog steeds ieder jaar hun premie verhogen en de bevolking wordt alsmaar dikker.

Zolang werknemers liever de lift nemen in plaats van de trap, de leaseauto verkiezen boven de leasefiets en de bedrijfskantines de prijs van een frikandel lager houden dan van het handfruit zal hierin niet snel verandering komen.