Volgens demissionair minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van het ministerie van Onderwijs is er geen extra geld om tegemoet te komen aan de eisen van leerkrachten. Dit liet zij een dag voor de staking die morgenochtend plaats gaat vinden weten. Bij deze staking zijn leerkrachten van basisscholen van plan het eerste lesuur het werk neer te leggen om zodoende af te dwingen dat de werkdruk naar beneden gaat en het salaris omhoog.

Minister Bussemaker liet vandaag weten dat er reeds tekorten zijn op de begroting van Onderwijs en doordat het kabinet nog steeds demissionair is dergelijke afspraken nu niet gemaakt kunnen worden. Daarnaast liet zij weten dat er extra tegenvallers zijn die drukken op de begroting van volgende jaren. De kosten van het onderwijs nemen volgend jaar toe en ook de leerlingenaantallen.

De minister liet gelijk zien wat de hoogte van de salarissen van leerkrachten zijn in het basisonderwijs en op het voortgezet onderwijs. Een startende basisschool leraar komt thuis met bijna 2.450 euro bruto per maand. Waarbij de loonschalen oplopen tot bijna 5.300 euro. Hierbij is nog geen vakantietoeslag of eindejaarsuitkering meegerekend.

Een startende docent op het voortgezet onderwijs heeft maar een paar honderd euro bruto per maand meer. Maar het maximum loopt wel op tot bijna 6.300 euro bruto per maand.